Talarki pistacjowe

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Polecam te ciastka, szybko się robi, łatwo wycina, ciasto jest bardzo elastyczne. A ciastka bardzo smaczne
lecker.gif


Przepis pochodzi stąd: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0567.htm
talarki_pistacjowe1.jpg
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
1 jajko
1 op. cukru waniliowego
125 g margaryny
aromat rumowy

Wymieszałam wszystko razem przy pomocy robota kuchennego. Rozwałkowałam ciasto na grubość 0.5 cm (w oryginale 1 cm) i wycięłam kółka.

1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
20 g posiekanych pistacji

Ciastka smarować mieszanką żółtka i wody i posypywać pistacjami.
Piec ok. 15 min w temp. 180 st.C.
Wyszły 42 szt.
Następnym razem spróbuję z migdałami lub orzechami.
 

Załączniki

  • talarki_pistacjowe1.jpg
    talarki_pistacjowe1.jpg
    99 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: