Potrzebne będą:
4-5 płaskich filetów z ulubionych białych ryb (nie kostki!)
7 ziemniaków
2 pomidory
[mój ulubiony] suszony tymianek lub inne ulubione zioła (mp. mieszanina prowansalskich)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
odrobina soku ze świeżej cytryny
1. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, filety skrapiamy sokiem z cytrtny, pomidory również kroimy w plastry (łącznie ze skórką).
2. W żaroodpornym naczyniu - najlepiej kwadratowym, układamy (na płasko) na przemian: pasy plasterków ziemników i rybnych filetów. Fantazyjnie przekładamy je plasterkami pomidorów. Całość solimy, posypujemy tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek.
3. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Ok 10-15 minut przed końcem zapiekania można zdjąć folię (przykrycie), aby odparować nadmiar wody.
4-5 płaskich filetów z ulubionych białych ryb (nie kostki!)
7 ziemniaków
2 pomidory
[mój ulubiony] suszony tymianek lub inne ulubione zioła (mp. mieszanina prowansalskich)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
odrobina soku ze świeżej cytryny
1. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, filety skrapiamy sokiem z cytrtny, pomidory również kroimy w plastry (łącznie ze skórką).
2. W żaroodpornym naczyniu - najlepiej kwadratowym, układamy (na płasko) na przemian: pasy plasterków ziemników i rybnych filetów. Fantazyjnie przekładamy je plasterkami pomidorów. Całość solimy, posypujemy tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek.
3. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Ok 10-15 minut przed końcem zapiekania można zdjąć folię (przykrycie), aby odparować nadmiar wody.