Ciasteczka korzenne

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ciasteczka korzenne ( do wyciskacza)

Składniki:
125 g masła
125 g przesianego cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego imbiru


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kilka blach wysmarować masłem.
Masło, cukier i skórkę utrzeć w misce na puszystą masę.
Dodać jajko, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, sól i imbir.
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto.
Przełożyć je do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka różnych kształtów.
Piec 12 -15 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, by wystygły.
Otrzymuje się około 60 ciasteczek.

Inny wariant:
Do mąki dodać 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
Do masła można też dodać otartą skórkę z jednej pomarańczy, albo do ubitego jajka dodać 60 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady.
Ciasteczka mogą być też dwukolorowe - do wyciskacza trzeba wtedy włożyć 2 wałki ciasta, czekoladowego i zwykłego.

Źródło przepisu - Pat Alburey "Ciasteczka"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanno pierniczki wyciskane
icon_wink.gif


robiłaś ,jak smakują ?
W Lidlu kupiłam tą wyciskarkę do ciastek ,więc czemu nie
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Margot @ 12 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=411827Joanno pierniczki wyciskane
icon_wink.gif


Wiedziałam, że się ucieszysz....
icon_mrgreen.gif


robiłaś , jak smakują ?

Przez to pierniczenie jeszcze nie zdążyłam....
fiesgrins.gif

No to kiedy wyciskamy?
fiesgrins.gif


W Lidlu kupiłam tą wyciskarkę do ciastek ,więc czemu nie
icon_wink.gif


handclasp.gif
Puści nas kiedyś ten Lidl z torbami....
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Zasada podstawowa- ciasto musi być bardzo zimne. Ja biorę tylko kawałek na "bieżąco" a reszta ciągle w lodówce. W trakcie pieczenia poszczególnych partii pistolet też leżakuje w lodówce.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Sinistra @ 12 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=411997Zasada podstawowa- ciasto musi być bardzo zimne. Ja biorę tylko kawałek na "bieżąco" a reszta ciągle w lodówce. W trakcie pieczenia poszczególnych partii pistolet też leżakuje w lodówce.
To bardzo ciekawe, co napisałaś, bo w temacie szprycowym doczytałam się właśnie, że ciasto przeznaczone do wyciskania ma mieć bezwzględnie pokojową temperaturę....
fiesgrins.gif

Przy tak diametralnie rozbieżnych stanowiskach pewnie zrobię eksperyment - część ciasta schłodzę, część zostawię w ciepełku i zobaczę, które wyjdą ładniejsze.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Tak sobie siedziałam i studiowałam cina i musiałam w końcu iść i to zrobić ,a mianowicie ciasteczka korzenne,jako,że chodziło za mną już kilka dni coś korzennego więc zrobiłam, i mam w związku z tym pytanko,czy one są takie twardawe czy tylko moje takie wyszły ,co nie znaczy,że złe wręcz przeciwnie pyszniutkie i dziękuję za przepis
anbetung.gif
cvety.gif
 

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Ja nie schładzałam ciasta i też wyciskało się super - może to kwestia wyciskacza
icon_question.gif
gruebel_2.gif

Mnie również większość wyszła twardawe, ale ostatnią blachę trzymałam krócej - nie przyrumieniałam, wyjęłam niemalże blade, myślałam, że może się nie dopiekły, ale właśnie ta porcja okazała się najlepsza
mniam.gif
Teraz będę już wyciągać zanim się przyrumienią, bo im są bardziej rumiane tym są niestety twardsze.