Polędwiczki wieprzowe po duńsku*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Polędwiczki wieprzowe po duńsku

4 polędwiczki wieprzowe,
15 dag suszonych śliwek,
40 dag kwaśnych jabłek,
5 dag rodzynków,
200 ml śmietany,
2 łyżki mąki,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na nim mięso z obu stron do zrumienienia. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla w którym smażyło się mięso. Chwilę podsmażyć. Dodać śliwki, rodzynki i mięso. Podlać śmietaną. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wczoraj się "odważyłam" i przyrządziłam polędwiczki wg podanej przez Ciebie Bahusie receptury i jestem w szoku O! Nigdy wcześniej, nie przyrządzałam mięska na "słodko" i teraz żałuję, że tak długo zwlekałam. Mięsko było pyszne, pyszniutkie, mniamuśne,... Przepis zagości na stałe w mej "osobistej książce kucharskiej"
Wielkie dzięki za nowe doznania.