Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą skórką

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą skórką

2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
5 łyżek musztardy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
25 dag zielonych winogron
sól, pieprz

Bułkę tartą wymieszać z żółtym serem, musztardą i olejem. Polędwiczki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, włożyć polędwiczki, zrumienić ze wszystkich stron, wyjąć. Polędwiczki posmarować pastą musztardowo-serową, ułożyć w brytfannie. Podlać winem lub bulionem. Piec przez 25 minut w temperaturze 220°C. Winogrona umyć. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Do brytfanny włożyć winogrona, wstawić na ok. 5 minut do nagrzanego piekarnika. Polędwiczki podawać polane sosem z pieczenia, z winogronami i makaronem.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Przepyszne, ale ostrzegam - nie próbujcie gotować tego danka na dwa dni - do drugiego dnia nie przetrwają

Dzięki Bahusku :mrgreen:
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
czy winogrona należy dodać do sosu po upieczeniu miesa czy też zapiec je w innym naczyniu? :mniam: moze zrobie na jutrzejszy obiadek bo brzmi znakomicie.. ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
CYTATWinogrona umyć. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Do brytfanny włożyć winogrona, wstawić na ok. 5 minut do nagrzanego piekarnika
bardzo dokladnie napisane. A dokladniej:
UPIECZONE mieso wyjac i trzymac w cieple, a do "wypocin" pozostalych w brytfannie ciepnac winogrona i na 5 min do pieca.