Skórka pomarańczowa w syropie.

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Arcydziegiel.
Babcia moja miala ogromny krzak i ja bym chciala miec, ale nie ma sadzonek w sklepach, a nasiona trzeba szybko wysiac, w tym samym roku. Jak juz sie ma rosline, to jak chwast bedzie co roku odrastac.
Jest w miasteczku pod Ottawa farma z ziolami. Musze sie kiedys wybrac, ale wiosna mam tyle zajec, ze nie daje rady. Moze w tym roku ze wzgledu na chlodna wiosne bym zdazyla...
Nasiona ze wzgledu na aromat tez sa fajne w kuchni.
Nasiona zbiera sie we wrzesniu, korzen wrzesien-pazdziernik, a lodygi wiosna i wczesnym latem kiedy sa mlode.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O rany. Uwielbiałam to! Moja Mama kupowała łodygi i robiła kandyzowane. Oprócz tego pojawiały się oczywiście na ciastkach i tortach z cukierni. Teraz moda się zmieniła, inaczej dekorują ciastka. Nie mam pojęcia, gdzie kupić świeżą (wysianie nie wchodzi w grę, nie mam ogródka). Wspomnienia.....

Hazo, gdzie wypatrzyłaś, że tam jest minimalna kwota zamówienia? Ja nie widzę. Ale jak by co, to ja bym się do zamówienia pisała, więc już byśmy dwie były
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (hazo @ 24 Mar 2013, 15:07 ) index.php?act=findpost&pid=1414167Dziękuję, Tatter.
Na razie kupiłam sobie na eBayu taką: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/wg/ui/j...OdhS2UkLirX.jpg. Pewnie przed tymi swiętami nie doleci to bedzie na później. Chociaż kiedyś przyszła do mnie przesyłka z UK w ciągu 3 dni od kupienia.
W jakim miesiącu szukać tych łodyg?
Moze doleci. Trzymam kciuki.

Lodyg szukaj od maja, zapytalabym dzialkowcow/ogrodnikow, moze na polach gdzies, na pewno rosnie jak chwast. Lodygi musza byc mlode i zielone mocno. W lipcu moga byc juz za stare.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
hazo @ 24 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1414160Cinka, no teoretycznie można, ale trzeba cos dobrać za 50 pln plus koszt przesyłki. To tak bardzo chyba jej nie potrzebuję.
Zastanawiałaś się czy można u nas kupić, to pokazałam że można.
A czy się opłaca - nie mnie sądzić. Możliwe że komuś bardziej się opłaca kupić mniejsze opakowanie za dużo wyższą cenę - mnie nic do tego.

Mi - poczytaj tam o sprzedaży łączonej
icon_biggrin.gif

A tu http://cafe-chocolate.pl/cukrowe/645-anzel...yropie-1kg.html mozna kupić kilogram anżeliki w syropie za 35 zł z przesyłką wyniesie 50,-
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję, Cinko
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zrobiłam przed świętami skórkę, zapomiałam dać ją na mazurek pomarańczowy więc zrobiłam z nia dziś gorzką czekoladę, pyszne i ładne w przekroju czego na zdjęciu nie widać
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • DSC00508.JPG
    DSC00508.JPG
    395.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Sama roztopiona czekolada ze skórką, czy jeszcze coś?
Robiłam nadzienie do czekoladek ze skórki+czekolada i odrobina Cointreau. Za dobre, niestety.
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Buko w rondlu stała ta skórka w lodówce, wyjęłam dziś. podgrzałam, wkruszyłam 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, jak się rozpuściła, ale tak tylko trochę, nie grzałam za mocno żeby się nie zwarzyła, wylałam do formki wyłożonej folią spożywczą i do lodówki, po schłodzeniu około 1 godziny wyjęłam i kroiłam w kostkę
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ja skórki robię tylko tak jak podała Buka ,ale teraz muszę jeszcze zrobić takie do dekoracji jak Tatter i Hazo , bom się zakochała w ich zdjęciach

Andżelikę(dekorowałam nią mazurek ten orzechowy) dostałam od pewnej blogierki i arcydzięgiel tez , w tym roku może zrobię swoje kandyzowane
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Doris, ale pomysł.
icon_smile.gif

Margot, na wszelki wypadek będę omijać temat andżeliki. Zbyt łatwo się zapalam.
icon_lol.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
naprawdę smaczne, polecam, rodzina się dziwiła skąd taka pyszną czekoladę mam
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Część tegorocznej produkcji: skórka i dżem.
D_em_i_sk_rki_z_pomara_czy_1.jpg
 

Załączniki

  • D_em_i_sk_rki_z_pomara_czy_1.jpg
    D_em_i_sk_rki_z_pomara_czy_1.jpg
    12.9 KB · Wyświetleń: 67
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
[quote name='Buka' post='1668708' date='17 Nov 2020, 15:26 ']Część tegorocznej produkcji: skórka i dżem.


Podziwiam nadzwyczaj!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Dziękuję, qd. Jeśli miałabym się domyślać powodu, to chyba za cierpliwość.
icon_lol.gif
Najmniej bliską mi cechę.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Aż przeźroczyste. Piękne. :)
Przez lata produkcji mam taki odruch, że nie wyrzucę skórek z pomarańczy zanim nie pomyślę, czy przypadkiem nie jestem w trakcie zbierania. :dump:
W tym sezonie będę robić, już się pojawiły dobre odmiany. :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
No, ja właśnie już od dawna nie miałam gotowych skórek i czekałam aż mi pani z zieleniaka powie, że to już. 🙂
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Rozpędzałam się wcześniej, ale dopiero dziś zaczęłam zagotowywanie w syropie. Skórek mam dużo, bo z 10 sztuk tych wielkich pomarańczy z pępkiem, ale nie szkodzi, chętni na produkt już są. :lol:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Też muszę trochę dorobić. I przypomniałam sobie, że kiedyś zrobiłam skórki wg takiego przepisu: http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2011/12/cykata.html
I byłam z niej bardzo zadowolona, bo miałam gotową, bez potrzeby krojenia. Przechowywałam ją bardzo długo i wciąż była zdatna do użycia. Jutro podjadę do sklepu i też wezmę się za produkcję.

Tak wyglądała moja drobna a to zdjęcie tej samej po roku
cykata.jpg cykata po roku w lodówce.jpg