Rugelach- na Chanukę

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dziś Chanuka, więc trzeba coś upichcić, a nie chciało mi się smażyć placków ziemniaczanych, więc...

Ciasto- najklasyczniejsze z klasycznych:
250 g białego sera
300 g mąki
250 g masła
Ser zmielić. Z sera, maki i masła zagnieść ciasto. Schłodzić.

Wypełnienie- najskromniejsze z klasycznych (na życzenie)
stopione masło, cukier, cynamon

Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć okrąg, posmarować roztopionym masłem, posypać
cukrem i cynamonem. Pociąć na 12 trójkąty, zrolować. Piec w 180* przez ok. 20 min.

12.JPG

34.JPG
 

Załączniki

  • 12.JPG
    12.JPG
    28.3 KB · Wyświetleń: 5
  • 34.JPG
    34.JPG
    28.7 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Wyglądają przepysznie!
mniam.gif
Bardzo lubię półfrancuskie rogaliki - muszę spróbować z takim nadzieniem. Ale już po nowym roku, bo po pierniczeniu obawiam się objawów ubocznych nadużycia cynamonu....
icon_mrgreen.gif

Wesołego świętowania!
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Sini, a jakie jeszcze mogą być nadzienia?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Johasia @ 28 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=422264Sini, a jakie jeszcze mogą być nadzienia?
Siebie samą zacytuję
icon_mrgreen.gif


"W wypiekach z kuchni żydowskiej widać ogromny wpływ C- K kuchni, a więc...
- dżem morelowy, posiekane suszone morele i orzechy włoskie
- dżem malinowy, posiekane migdały

wersja "pełna" cynamonowego
- roztopione masło, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy włoskie

współczesne, ale dość popularne:
- rozpuszczone masło, cukier, kakao"
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Jutro Chanuka, więc upiekłam. W całym domu pachnie cynamonem i wanilią.
 

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
Upiekłem dzisiaj.
Faktycznie, zapach wspaniały.
Wyszło 21 zostały 2
smacznego.gif
 

Załączniki

  • DSC00130.JPG
    DSC00130.JPG
    196.9 KB · Wyświetleń: 2

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Tegoroczne

Kopia_IMG_3638.jpg
 

Załączniki

  • Kopia_IMG_3638.jpg
    Kopia_IMG_3638.jpg
    32.1 KB · Wyświetleń: 5

ulinek

Member
Paź 20, 2007
22
0
0
A jak wygląda sprawa z przechowywaniem tych łakoci? w pudełeczku, wiem że nei ma czasu aby je przechowywać bo szybko znikaja ale ale czekam na odp.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
ulinek @ 26 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=795818A jak wygląda sprawa z przechowywaniem tych łakoci? w pudełeczku, wiem że nei ma czasu aby je przechowywać bo szybko znikaja ale ale czekam na odp.
Jak to ciasto półfrancuskie- najsmaczniejsze w dniu pieczenia,.Potem też są dobre, ale nie tak kruche, jak pierwszego dnia.


aklat @ 26 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=795896z jakim nadzieniem robilas?
Wersja "podstawowa"- cukier, cukier waniliowy i cynamon (szybciej się robi, niż te z orzechami
icon_mrgreen.gif
)