- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Groch z kapustą
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu łuskanego
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz oraz cukier
1.Groch należy zamoczyń na całą noc w wodzie,a następnego dnia w niej ugotować do miękości.(solimy pod koniec gotowania)
2.Kapustę posiekać , marchewkę i pietruszką zetrzeć na tarce i wszystko wraz z listkie i zielem wszucamy do gorącej wody (można także dodać jałowiec). Gotujemy aż będzie mięka.
3. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, przy okazji wyjmujemy przyprawy. Następnie kapustę mieszamy z grochem. Są tutaj dwie szkoły: albo mieszamy wszystki groch, albo dzielimy go na połowę i wtedy tą jedną połówkę miaźdzymy.
4. Drobno siekamy cebulę i ja szkimy na maśle, następnie dodajemy mąkę i to wszystko przekładamy do kapusty. Solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę cukru (łyżeczkę). Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze z pięć minut.
ps.
1.Jest to wersja wigilijna. W inne dni można (co jest bardzo wskazane) dodać 30 dkg boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego razem z cebulką
2. Wielkopolska nazwa tej potrawy to ciupka z grochem
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu łuskanego
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz oraz cukier
1.Groch należy zamoczyń na całą noc w wodzie,a następnego dnia w niej ugotować do miękości.(solimy pod koniec gotowania)
2.Kapustę posiekać , marchewkę i pietruszką zetrzeć na tarce i wszystko wraz z listkie i zielem wszucamy do gorącej wody (można także dodać jałowiec). Gotujemy aż będzie mięka.
3. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody, przy okazji wyjmujemy przyprawy. Następnie kapustę mieszamy z grochem. Są tutaj dwie szkoły: albo mieszamy wszystki groch, albo dzielimy go na połowę i wtedy tą jedną połówkę miaźdzymy.
4. Drobno siekamy cebulę i ja szkimy na maśle, następnie dodajemy mąkę i to wszystko przekładamy do kapusty. Solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę cukru (łyżeczkę). Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze z pięć minut.
ps.
1.Jest to wersja wigilijna. W inne dni można (co jest bardzo wskazane) dodać 30 dkg boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego razem z cebulką
2. Wielkopolska nazwa tej potrawy to ciupka z grochem
Ostatnią edycję dokonał moderator: