amerykańskie ciastka z białą czekoladą

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
2 i 1/2 szklanki mąki
pól kostki margaryny (125g)
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
2 jajka
kawałki białej czekolady (ja miałam chocolate chip cookies)
W jednym naczyniu mąkę mieszamy z sodą, w drugim miksujemy połowę margaryny, cukry, jajka. Drugą część masła rozpuszczamy i dodajemy do drugiego naczynia i znów miksujemy. Dodajemy mąkę z sodą i wsypujemy czekoladę, delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło ładnie. Formujemy ciasteczka ( moje były wielkie bo nie sądziłam że aż tak się rozrosną. Pieczemy w 210 st. przez ok. 15min.
Wychodzi ok. 10 duuuużych ciastek. Ja robiłam z połowy porcji:)
ciasteczka są pyszne, sprzedawałam je w ramach akcji świątecznej w szkole zamiast pierników i poszły jak burza
icon_mrgreen.gif

2731ea4125723819801c21c57f28e318,5,19,0.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Agusiu, a czy one mają być takie "rozlane"? Bo na moje oko to ci podpłomyki a nie ciasteczka wyszły?
icon_mrgreen.gif

Ciasto nie jest za rzadkie? Takie ma być?
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
bo ja je za duże nakładałam
fiesgrins.gif
i dlatego się tak rozlazły
icon_redface.gif
powinnam była zrobić mniejsze, byłby bardziej foremne
icon_wink.gif
ale najważniejsze że pyszne są
mniam.gif
 

Kasi

Member
Lut 23, 2005
100
0
16
Znam bardzo podobny przepis na ciastka czekoladowe z białą czekoladą
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 szklanka i trochę cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jaja
- 2 tabliczki pokrojonej białej czekolady

Ubijamy masło z cukrem, wciąż miksując dodajemy jaja, ekstrakt, proszek do pieczenia, mąkę i kakao.
Pownno być ciężko ubijać. Wsypujemy kawałaki czekolady i mieszamy łyżką.
Robimy "kupki" na blaszkę - wielkości mniej więcej - jedna łyżeczka od herbaty.
Pieczemy ok 11 minut w 160stC.
Po upieczeniu są mokre i "surowe" - po wystygnięciu robią się twarde i dopiero wtedy zdejmujemy je z blaszki.
W sumie to mój debiut tutaj z przepisami, ale z czystym sumieniem polecam. Robię je bardzo często.
W smaku są identyczne jak ciastka dostępne w coffee heaven.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Agusia - ok, przeciez wiesz, że ja tak trochę podpuszczam cie
icon_wink.gif


Kasi, ciekawy przepis
icon_wink.gif


Chyba sobie pociasteczkuję, ale już na sylwestra/nowy rok
icon_mrgreen.gif