Rolady z kurczaka wg metody K. Okrasy

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
2 podwójne piersi kurczaka, 2 średnie pieczarki, 1 cebula, 2 łyżki masła, 4 łyżki zielonego groszku konserwowego, 2 białka jajek, 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%, sól, pieprz, suszona bazylia, olej do smażenia
folia aluminiowa

Każdą z podwójnych piersi rozciąć na pół, żeby otrzymać 4 pojedyncze.
Jedną pojedynczą pierś odkładamy – będzie potrzebna do nadzienia.
Każdą z trzech pozostałych piersi przykrywamy przeźroczystą folią do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy z plastrów solimy i pieprzymy z obu stron.
Teraz nadzienie: odłożoną pierś kroimy w małą kostkę, wrzucamy do malaksera, dodajemy białka jaj oraz śmietankę i miksujemy na jednolitą masę.
Cebulę siekamy na drobną kosteczkę, pieczarki na małe plastry, po czym podsmażamy je na roztopionym maśle. Dorzucamy je do zmiksowanej masy, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy groszek, lekko mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rozkładamy na stole folię aluminiową błyszczącą stroną do góry, ucinamy kawałki wielkości przygotowanych plastrów kurczaka, smarujemy każdy kawałek folii lekko olejem, układamy plaster kurczaka, nakładamy nadzienie, po czym zwijamy ścisłe rolady, pomagając sobie folią, skręcając na końcu brzegi folii. Otrzymamy trzy srebrne wałeczki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej, kładziemy na niego srebrne wałeczki, przykrywamy pokrywką (zwykłą lub sitkiem pokrywkowym), bo strasznie pryska. Smażymy wałki po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i nie przykrywając wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Rozwijamy z folii (uwaga! bardzo gorąca!) i kroimy na plastry. Rolady smaczne są również na zimno, także do kanapek (po wystygnięciu bardzo ładnie da się je kroić na cienkie plastry ostrym nożem).