Biscotti z nutellą :D

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
2 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki nutelli (albo więcej, jak kto lubi)
1/2 szklanki chocolate chips/kawałków czekolady
1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Mieszamy razem mąkę, kakao, sodę, sól i proszek w dużej misce. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy nutellę. Mieszamy i dodajemy do tej mieszaniny mąkę z drugiego naczynia, aż wszystko się ładnie połączy. Wsypujemy kawałki czekolady i orzechy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 części (takie długie wężyki) i kładziemy na papierze do pieczenia, naciskamy tak, aby spłaszczyć na prostokąt. Pieczemy przez 20min. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temp. do 190 st. Kroimy wężyki na kawałki i wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-12 min (w zależności od grubości biscotti). Wyjmujemy i studzimy, przechowujemy w szczelnym opakowaniu.
Przepis sprawdzony, robię z niego często bo biscotti szybko znikają, tym bardziej z nutellą
mniam.gif
Nie trzeba koniecznie dodawać orzechów, ale wtedy dodaję wiecej czekolady i nutellli
icon_mrgreen.gif


pic21Ja1d.jpg