ryba po żydowsku*

Bernadeta

Member
Wrz 11, 2006
138
0
0
składniki:

1kg mrożonych filetów rybnych (mintaj,panga),
2 kg cebuli,
1 słoiczek przecieru pomidorowego,
1 kostka rosołowa,
2 jajka,
mąka (do panierowania),
sól, pieprz, vegeta

wykonanie:

Płaty rybne rozmrozić tak aby można je było bez trudu pokroić na kawałki.
Kawałki ryby panierować w jajku i mące i smażyć na złoty kolor.
Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę.
W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową i wylać na cebulę.
Po 5 minutach doprawić cebulkę przyprawami.
Dusić ją jakieś 15 minut do miękkości.
Na końcu dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Jeszcze chwilkę smażyć.
Na spód szklanego naczynia wyłożyć cebulę, tak aby zakryła dno.
Następnie układać rybę na przemian z cebulką.
Na końcu musi znajdować się sos cebulkowy.


Polecam na małe przyjęcia gościnne ale także jako danie na kolację.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: