Pad Thai*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
250 g makaronu ryżowego (szerokie wstążki) przygotować wg instrukcji na opakowaniu

na patelnię wlać 2 łyzki oleju, wrzucić 1 pokrojoną w cienkie plasterki kurzą pierś,
obsmażyć, zdjac z patelni, na ten sam olej wrzucić krewetki (ilość dowolna), obsmażyć.
Zdjąć z patelni.

jedno lub dwa jajka ubić


Na patelnię wlac 1 łyżkę oleju, wrzucić:
3 zmiażdzone zabki czosnku, 3 łyzki pokrojonej w plasterki szalotki, 2 małe papryczki chili
(pozbawione pestek i pokrojone drobno), podsmażyć przez minutę. Wrzucić porządnie
osączony makaron, smażyć 1 minutę. Wlać jajko, wcisnac sok z 1 limonki , 3 lyżki sosu
rybnego, 1 łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 łyżeczkę brązowego cukru, doprawić sporą ilością
pieprzu. Smażyć 3 minuty ciągle mieszając

Dodać mięso i krewetki. Smażyć 2 min. mieszając

Przed podaniem posypać fistaszkami, dymką i kolendrą
podawać z ćwiartkami limonki

ay8qjJWMGp6Ptmr3QX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: