Łatwa zapiekanka na sposób hiszpański

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przepis pochodzi z książeczki Stanisława Włodka "Zapiekanki, suflety, tarty" wydanej przez Watrę w 1976 r.

Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 20 minut

Składniki:
8 jaj
250 g sznki lub bekonu
4 cebule
4 pomidory
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera
4 łyżki śmietanki
masło, oliwa, sól, pieprz

Pokrajane cebule i czosnek przesmażyć na oliwie, dodać pomidory obrane ze skórki i bez pestek. Dokładnie wymieszać na jednolity krem, dodać szynkę pokrajaną w kostkę, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Jaja ubić i usmażyć omlet na łyżce masła i łyżce oliwy uważając, aby sie nie przypalił; należy widelcem lub łopatką podważać brzegi i spód omletu.
Dp żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwa lub masłem włożyć przygotowaną masę pomidorową i przykryć ją omletem, aby spód omletu był na wierzchu. Całość polać śmietanką, posypać tartym serem i zapiec szybko w gorącym piekarniku.