Szynka zapiekana II

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Przygotowanie: 15 minut
Zapiekanie: 20 minut


Sucharki dietetyczne
6 plastrów szynki
150 g sera w plastrach (grojer, ementalski, gouda)
75 g tartego sera
3 łyżki tartej bułki

Sos:

2 łyżki mąki
3 łyżki masła
3 szklanki mleka
75 g tartego sera
sól, pieprz

Przygotować sos podobnie jak beszamelowy, przyprawić sola i pieprzem, dodać tarty ser i gotować jeszcze 3-4 minuty.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem ułożyć warstwami: namoczone w mleku sucharki (tak, aby pokryły dno), plasterki szynki, ser w plasterkach, szynkę, na woerzch położyć namaczane sucharki.
Polać przygotowanym sosem, posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawic do piekarnika na około 20 minut.

Przepis pochpodzi z książki Stanisława Włodka "Zapiekanki, suflety,tarty"