Pomidory suszone w zalewie

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
na zyczenie asiki

gotuje suche pomidory w wodzie z dwoma lyzkami octu winnego bilaego ok. 10 min. zeby napecznialy, studze i susze recznikiem papierowym, w miedzyczasie tostuje? (czy jest takie slowo?) suche peperonocini na suchej patelni i obieram czosnek (ilosci przypraw wg uznania, ja polowe robie lagodno a polowe pikanta)

no a pozniej to warstwami do sloika (najlepiej bormioli bo pozniej wyglada jak ze sklepu;) oliwa z oliwek troche pomidorow peperoncino i czosnek i znowu oliwa. wazne zebu lac oliwe co warste zeby sie dostala w kazde wolne miejsce to sie nie psuja. a pozniej w ciemne miejsce na 3 tygodnie i gotowe.

to zadna rewelacja a pracy malo i roznica jest bo te sklepowe prawie zawsze sa w oleju slonecznikowym i z jakas chemia. robie tak tez warzywa grillowane- papryke i baklazany z cukinia.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
bahomet @ 4 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=427195na zyczenie asiki

gotuje suche pomidory w wodzie z dwoma lyzkami octu winnego bilaego ok. 10 min. zeby napecznialy, studze i susze recznikiem papierowym, w miedzyczasie tostuje? (czy jest takie slowo?) suche peperonocini na suchej patelni i obieram czosnek (ilosci przypraw wg uznania, ja polowe robie lagodno a polowe pikanta)

no a pozniej to warstwami do sloika (najlepiej bormioli bo pozniej wyglada jak ze sklepu;) oliwa z oliwek troche pomidorow peperoncino i czosnek i znowu oliwa. wazne zebu lac oliwe co warste zeby sie dostala w kazde wolne miejsce to sie nie psuja. a pozniej w ciemne miejsce na 3 tygodnie i gotowe.

to zadna rewelacja a pracy malo i roznica jest bo te sklepowe prawie zawsze sa w oleju slonecznikowym i z jakas chemia. robie tak tez warzywa grillowane- papryke i baklazany z cukinia.
a jak suszysz pomidory? Jeśli w piekarniku, to przy jakiej temperaturze i ile godzin? Nasz klimat raczej niesprzyja suszeniu nasłońcu...

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
KASIA.B @ 31 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=552431a jak suszysz pomidory? Jeśli w piekarniku, to przy jakiej temperaturze i ile godzin? Nasz klimat raczej niesprzyja suszeniu nasłońcu...
Kasiu , w piekarniku temperatura ok.100 stopni , trwa to kilka dni , po kilka godzin , drzwiczki trzeba co jakiś czas uchylić , aby wilgoć wyszła . Na słońcu tez można suszyć , tylko wtedy , gdy pomidory są tanie , to już faktycznie slonka mniej , ale można potem dosuszać w domu, w piekarniku. Podobno można też w specjalnych suszarkach do warzyw , ale nie mam tego w domu , to nie wiem. Możesz teraz suszyć , ja właśnie dzisaj zaczęlam suszyc, najlepsza jest odmiana małych , podłużnych pomidorków odmiany Lima, bo mają mało soku , a dużo miąższu , dlatego suszenie trwa szybciej.Pomidory trzeba przekroić wzdłuż , usunąc sok i pestki i włożyć na blaszkę do piekarnika. A po ususzeniu- do słoika , zioła i oliwa ciepła. Ja wtym roku mam zamiar ususzyć pomiędzy pomidorami ząbki czosnku , bo gdzies czytałam , że nadaja oliwie aromat.
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja nie wiem... ale przecież 100 stopni to temperatura wrzenia i sądzę że do suszenia czegokolwiek jest za wysoka.
Ja suszyłam w 75 ( drzwiczki uchylone cały czas lciutko) i uważam że jest wystarczająca, dosuszałam w 50 stopniach i wysuszyłam je tak że można było łamać.
Pestek i soku nie usuwałam bo uważam że połowa smaku pomidora właśnie w tym siedzi, suszyłam małe pomidory - nie Lima - ale soku zbyt wiele nie było, kroiłam w grube plastry.

Na temat suszenia pomidorów w suszarkach do owoców i warzyw jest trochę w wątku suszarkowym.

Czosnek i suszona bazylia naprawdę wiele dają - oliwa jest przepyszna a i pomidorki wiele zyskują.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Cinka @ 1 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574213Ja nie wiem... ale przecież 100 stopni to temperatura wrzenia i sądzę że do suszenia czegokolwiek jest za wysoka.
Ja suszyłam w 75 ( drzwiczki uchylone cały czas lciutko) i uważam że jest wystarczająca, dosuszałam w 50 stopniach i wysuszyłam je tak że można było łamać.
Pestek i soku nie usuwałam bo uważam że połowa smaku pomidora właśnie w tym siedzi, suszyłam małe pomidory - nie Lima - ale soku zbyt wiele nie było, kroiłam w grube plastry.

Na temat suszenia pomidorów w suszarkach do owoców i warzyw jest trochę w wątku suszarkowym.

Czosnek i suszona bazylia naprawdę wiele dają - oliwa jest przepyszna a i pomidorki wiele zyskują.
Cinko, a jak długo suszyłaś te plastry pomidorów? Przeraża mnie parę dni suszenia i pewnie niebotyczny rachunek za prąd...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
KASIA.B @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574654Cinko, a jak długo suszyłaś te plastry pomidorów? Przeraża mnie parę dni suszenia i pewnie niebotyczny rachunek za prąd...
Suszyłam 2 dni - pierwszego dnia dość intensywnie - znaczy dłużej, na noc zostały w piekarniku wyłączonym, drugiego dnia włączałam na 50 stopni aż się nagrzał piekarnik i po chwili wyłączałam - jak wystygły to od nowa - właśnie po t by zaoszczędzić - wyschły idealnie i prawdę mówiąc już ich nie ma
mniam.gif
icon_mrgreen.gif

Muszę nastawić znowu tym razem większą porcję (pierwsza była około 1 kg) i spróbuję zdjąć skórkę do suszenia bo mi ona przeszkadza
icon_wink.gif

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Cinka @ 2 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=574704Suszyłam 2 dni - pierwszego dnia dość intensywnie - znaczy dłużej, na noc zostały w piekarniku wyłączonym, drugiego dnia włączałam na 50 stopni aż się nagrzał piekarnik i po chwili wyłączałam - jak wystygły to od nowa - właśnie po t by zaoszczędzić - wyschły idealnie i prawdę mówiąc już ich nie ma
mniam.gif
icon_mrgreen.gif

Muszę nastawić znowu tym razem większą porcję (pierwsza była około 1 kg) i spróbuję zdjąć skórkę do suszenia bo mi ona przeszkadza
icon_wink.gif
Spróbuj bez skórki i powiedz jak wyszlo:)) A jaki masz piekarnik? Bo ja gazowy i ..najmniejszy płomyczek to ok 100 stopni wskazuje Ale to mało ważne. Tez uchylam drzwi jak pisałam , ale jak widac trzeba coś wlożyc , bo stale mi zamykaja sie . W ogóle to mam ochote suszyc następna partie na sloncu , tak jak grzyby , a potem dosuszac w piekarniku. Nigdy nie kroiłam w plastry , warto wypróbowac , na pewno szybciej będzie. Ciekawe , czy dałoby sie ususzyc male pomidorki koktajlowe , tylko one sa wodniste, pewnie nic nie zostaloby , a mam ich sporo.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kupiłam pierwszy raz pomidory suszone w zalewie firmy Sacla - włoskie (wcześniej robiłam w zalewie sama z kupnych suchych i z suszonych samodzielnie) i powiem tylko że szkoda wydanych pieniędzy - niby zjadliwe ale własne o niebo lepsze
icon_lol.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Cinko, bo taka jest prawda. Ja moge kupowac bez problemu te gotowe, bo mam do nich latwy dostep jednak w porownaniu z tymi domowymi to one moga sie schowac. Poza tym jak pisalam wczesniej, w kupnych uzywaja oleju slonecznikowego nie wiadomo jakiego pochodzenia co, w moim odczuciu, je absolutnie dyskwalifikuje
icon_wink.gif
no i firma Sacla ogolnie mi sie nie podoba...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy