Tort czekoladowo-borówkowy

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wklepuję, tak jak obiecałam
icon_smile.gif


Biszkopt:
6 jajek
4 łyżki wody
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki proszku do pieczenia (tak pisze w gazecie
gruebel_2.gif
)
6 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
litr śmietany kremowki (30% lub 36%)
łyżka żelatyny
łyżka rumu
1/2 tabliczki czekolady
1/2 słoiczka dżemu z borówek

Biszkopt: Żółtka utrzeć na puch z wodą, połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z drugą połową cukru. Do masy jajecznej dodać pianę, delikatnie mieszając, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Piec w temp. 180 st. ok 35 min.
Biszkopt upiec dzień wcześniej. Przekroić na 3 placki.

Krem: Śmietanę ubić, podzielić na 3 części. Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i rum, wymieszać, rozsmarować na pierwszym placku.\Przykryć drugim plackiem.
Do pozostalej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i podzielić na dwie części. Do jednej dodać borówki i rozsmarować na placku, przykryć trzecim plackiem.
Tort udekorować pozostałą śmietaną.