Kawa z marchewką

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
KAWA Z MARCHEWKĄ
Składniki:
250 g tłuszczu,
3,5 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
200 g marchwi
szczypta soli
masa: 1 szkl. cukru
3/4 l wody
0,5 szkl. kaszki mannej
250 g tłuszczu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
ozdoba: czekoladowe ziarenka kawy (na zdjęciu posypane kawą zmieloną)

Marchewkę ucieramy drobniutko. Dodajemy do niej posiekany tłuszcz, cukier i mąkę 3 szkl (jeżeli marchewka bardzo soczysta to więcej) wymieszaną z proszkiem i szybko zagniatamy ciasto. Teraz dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor (ok. 20 minut). Najlepiej piec te blaty na papierze – łatwo będzie je wyjąć.
W garnuszku gotujemy kaszkę na wodzie z cukrem i kawą. Gęstą kaszkę pozostawiamy do wystudzenia. Obok garnuszka z kaszką kładziemy tłuszczyk by się ogrzał. Jak już mamy tłuszcz i kaszkę w tej samej temperaturze to miksujemy tłuszczyk dodając do niego po łyżce kaszki.
Teraz kończymy nasze dzieło: kładziemy jeden blat na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż połowę kremu, kładziemy drugi blat i na nim rozsmarowujemy ciut mniej niż nam zostało kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu i przyozdabiamy ziarenkami kawy. Teraz trzeba poczekać przynajmniej 2 godziny by ciacho się „przegryzło”.