- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
0,5 kg wątróbek drobiowych
2 - 3 średnie cebule
200 ml kwaśnej śmietany jogurtowej
łyżka mąki pszennej
sól
pieprz czarny mielony
łyżka masła
olej
Wątróbki opłukać, odrzucić ew. ślady żółci (zdarza się) pokroić wg uznania, najlepiej w cząstki jak do gulaszu.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w półkrążki cebulkę, jeśli za mało tłuszczu dolać olej tak by cebulka ładnie się zeszkliła nie rumieniąc się.
Zgarnąć cebulę na środek patelni, a dokoła wsypać wątróbkę i podsmażyć. Można też zdjąć i wątróbkę podsmażyć solo.
Dodać pieprz czarny.
Wymieszać wątróbkę z cebulą, chwilkę smażyć mieszając, następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać i podlać około 1/4 szkl wody.
Dodać śmietanę i mieszając często dusić do momentu aż z nakłutej wątróbki nie będzie wyciekał płyn. Nie śmażyć zbyt długo bo wątróbki stwardnieją.
Zdjąć z ognia, posolić i odstawić na 2 - 3 minuty pod przykryciem.
Wymieszać, sprawdzić czy dość słone i podawać - najlepiej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, chociaż z chlebem też smakuje dobrze.
Sosu ma być dość sporo, jeśli kogoś przeraża ilość śmietany może użyć mniej dolewając więcej wody.
Sos jest przepyszny, skusiłam nim moje dzieci i dziś nie tylko sos ale i wątróbki jedzą ze smakiem.
Polecam

2 - 3 średnie cebule
200 ml kwaśnej śmietany jogurtowej
łyżka mąki pszennej
sól
pieprz czarny mielony
łyżka masła
olej
Wątróbki opłukać, odrzucić ew. ślady żółci (zdarza się) pokroić wg uznania, najlepiej w cząstki jak do gulaszu.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w półkrążki cebulkę, jeśli za mało tłuszczu dolać olej tak by cebulka ładnie się zeszkliła nie rumieniąc się.
Zgarnąć cebulę na środek patelni, a dokoła wsypać wątróbkę i podsmażyć. Można też zdjąć i wątróbkę podsmażyć solo.
Dodać pieprz czarny.
Wymieszać wątróbkę z cebulą, chwilkę smażyć mieszając, następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać i podlać około 1/4 szkl wody.
Dodać śmietanę i mieszając często dusić do momentu aż z nakłutej wątróbki nie będzie wyciekał płyn. Nie śmażyć zbyt długo bo wątróbki stwardnieją.
Zdjąć z ognia, posolić i odstawić na 2 - 3 minuty pod przykryciem.
Wymieszać, sprawdzić czy dość słone i podawać - najlepiej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, chociaż z chlebem też smakuje dobrze.
Sosu ma być dość sporo, jeśli kogoś przeraża ilość śmietany może użyć mniej dolewając więcej wody.
Sos jest przepyszny, skusiłam nim moje dzieci i dziś nie tylko sos ale i wątróbki jedzą ze smakiem.
Polecam


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: