- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
z Chocolate & baking
1. Chocolate Custard
100 g ciemnej czekolady
2 żółtka
1 tbs cukru
1 tbs mąki kukurydzianej
300 ml mleka
Czekoladę posiekać. Ubić żółtka z cukrem i mąką. Mleko zagotować, wlać powoli, ciągle mieszając do masy jajecznej. Podgrzewać masę, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
2. Chocolate fudge sauce
100 g czekolady
125 ml słodzonego mleka skondensowanego
4 tbs kremówki
Czekoladę posiekać. Podgrzewać z mlekiem, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i wmieszać kremówkę.
3. Chocolate mascarpone sauce
175 g ciemnej czekolady
250 g mascarpone
2 tbs likieru pomarańczowego
Czekoladę rozpuścić. Ubić ser z likierem, wmieszać czekoladę.
4. Fudge sauce
40 g masła
40 g muscovado
4 tbs złotego syropu
2 tbs mleka
1 tbs kakao
40 g czekolady
Podgrzać razem do połączenia: masło, cukier, syrop, mleko i kakao. Czekoladę posiekać i dodać do masy. Mieszać do rozpuszczenia.
5. Chocolate sauce
175 ciemnej czekolady
50 g cukru
3 tbs złotego syropu
100 ml wody
25 g masła
Czekoladę posiekać. Podgrzewać razem cukier, syrop i wodę, aż cukier się rozpuści. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i masło, mieszać do rozpuszczenia.
1. Chocolate Custard
100 g ciemnej czekolady
2 żółtka
1 tbs cukru
1 tbs mąki kukurydzianej
300 ml mleka
Czekoladę posiekać. Ubić żółtka z cukrem i mąką. Mleko zagotować, wlać powoli, ciągle mieszając do masy jajecznej. Podgrzewać masę, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
2. Chocolate fudge sauce
100 g czekolady
125 ml słodzonego mleka skondensowanego
4 tbs kremówki
Czekoladę posiekać. Podgrzewać z mlekiem, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i wmieszać kremówkę.
3. Chocolate mascarpone sauce
175 g ciemnej czekolady
250 g mascarpone
2 tbs likieru pomarańczowego
Czekoladę rozpuścić. Ubić ser z likierem, wmieszać czekoladę.
4. Fudge sauce
40 g masła
40 g muscovado
4 tbs złotego syropu
2 tbs mleka
1 tbs kakao
40 g czekolady
Podgrzać razem do połączenia: masło, cukier, syrop, mleko i kakao. Czekoladę posiekać i dodać do masy. Mieszać do rozpuszczenia.
5. Chocolate sauce
175 ciemnej czekolady
50 g cukru
3 tbs złotego syropu
100 ml wody
25 g masła
Czekoladę posiekać. Podgrzewać razem cukier, syrop i wodę, aż cukier się rozpuści. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i masło, mieszać do rozpuszczenia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: