- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Buraczki marynowane
na słój 1700 ml ( w takim zazwyczaj robię)
4 duuuże buraki
ocet - 1 szkl.
woda - 3 szkl.
cukier - 8 łyżek
czosnek - 4 ząbki
pieprz - 1/2 łyżeczki
1. Buraki umyć dokładnie i gotować w skórce 30 min. Wystudzić, obrać, pokroić w słupki.
2. Do garnka wlać ocet i wodę w proporcji 1:3. Dodać ok. 8 łyżek cukru, 4 przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
3. W marynacie zagotować buraczki przez 5 min. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić pieprzem.
4. Od razu nakładać do słoików wraz z marynatą, zakręcać szczelnie, pasteryzować 5 min.
Genialne jako dodatek do wszelkich mięs
Smacznego
na słój 1700 ml ( w takim zazwyczaj robię)
4 duuuże buraki
ocet - 1 szkl.
woda - 3 szkl.
cukier - 8 łyżek
czosnek - 4 ząbki
pieprz - 1/2 łyżeczki
1. Buraki umyć dokładnie i gotować w skórce 30 min. Wystudzić, obrać, pokroić w słupki.
2. Do garnka wlać ocet i wodę w proporcji 1:3. Dodać ok. 8 łyżek cukru, 4 przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
3. W marynacie zagotować buraczki przez 5 min. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić pieprzem.
4. Od razu nakładać do słoików wraz z marynatą, zakręcać szczelnie, pasteryzować 5 min.
Genialne jako dodatek do wszelkich mięs



Smacznego


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: