Semifreddo z sosem karmelowym

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
na 4 porcje

składniki:
2dl pokruszonych (niezbyt drobno) bez
250 g ricotty
450 g mascaropne
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
skórka i sok z 1 pomarańczy

sos karmelowy:
2 dl słodkiej śmietanki
1 dl cukru
1 dl syropu kukurydzianego
2 łyżki masła

1/2 ananasa pociętego w plasterki

Wymieszać w misce sery ricotta i mascarpone, cukier puder, alkohol, skórke i sok z pomarańczy. Dodać bezy - delikatnie wymieszać. Masą napełniać małe miseczki.
Odstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Wyjąć z zamrażalnika 10-15 minut przed serwowaniem.
Połączyć wszystkie składniki sosu i gotować je około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.
Na talerzykach układać 5-6 plasterków ananasa.
Używajac noża zwilżonego ciepłą wodą okroić brzegi naczynia z kremem. Krem delikatnie wyłożyc na plasterki ananasa (ewentualnie wierzch ozdobić ananasem).
Polać ciepłym sosem karmelowym.
smacznego!

Przepis pochodzi z programu "Tinas kök".
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Co prawda nei wiem gdzie mieszkasz, ale z tego co widzę to na pewno ricottę mozna dostać w sieci sklepów Piotr i Paweł ( tutaj w ich e-sklepie http://www.piotripawel.pl/e-zakupy/). Wydaje mi się, że w makro też powinna być, ewentualnie po prostu w supermarkecie.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9646&st=0 <-- w tym watku mowa o tym czym można zastąpić ricottę

pozdrawiam
icon_smile.gif