- Lut 14, 2006
- 1,142
- 0
- 0
na 4 porcje
składniki:
2dl pokruszonych (niezbyt drobno) bez
250 g ricotty
450 g mascaropne
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
skórka i sok z 1 pomarańczy
sos karmelowy:
2 dl słodkiej śmietanki
1 dl cukru
1 dl syropu kukurydzianego
2 łyżki masła
1/2 ananasa pociętego w plasterki
Wymieszać w misce sery ricotta i mascarpone, cukier puder, alkohol, skórke i sok z pomarańczy. Dodać bezy - delikatnie wymieszać. Masą napełniać małe miseczki.
Odstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Wyjąć z zamrażalnika 10-15 minut przed serwowaniem.
Połączyć wszystkie składniki sosu i gotować je około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.
Na talerzykach układać 5-6 plasterków ananasa.
Używajac noża zwilżonego ciepłą wodą okroić brzegi naczynia z kremem. Krem delikatnie wyłożyc na plasterki ananasa (ewentualnie wierzch ozdobić ananasem).
Polać ciepłym sosem karmelowym.
smacznego!
Przepis pochodzi z programu "Tinas kök".
składniki:
2dl pokruszonych (niezbyt drobno) bez
250 g ricotty
450 g mascaropne
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
skórka i sok z 1 pomarańczy
sos karmelowy:
2 dl słodkiej śmietanki
1 dl cukru
1 dl syropu kukurydzianego
2 łyżki masła
1/2 ananasa pociętego w plasterki
Wymieszać w misce sery ricotta i mascarpone, cukier puder, alkohol, skórke i sok z pomarańczy. Dodać bezy - delikatnie wymieszać. Masą napełniać małe miseczki.
Odstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
Wyjąć z zamrażalnika 10-15 minut przed serwowaniem.
Połączyć wszystkie składniki sosu i gotować je około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.
Na talerzykach układać 5-6 plasterków ananasa.
Używajac noża zwilżonego ciepłą wodą okroić brzegi naczynia z kremem. Krem delikatnie wyłożyc na plasterki ananasa (ewentualnie wierzch ozdobić ananasem).
Polać ciepłym sosem karmelowym.
smacznego!
Przepis pochodzi z programu "Tinas kök".
Ostatnią edycję dokonał moderator: