inne skrzydełka KFC

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
skadś mam ten przepis,nie pamietam..nie wyróbowałam,nie wiem gdzie kupuje sie glutaminian sodu...




1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego (do smażenia)
Marynata
4 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli
1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
Panierka(?)
1 jajko, ubić
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki uniwersalnej
2,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu

1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni
2. Zmieszać wodę, sól i 1/2 łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej miseczce.
Włożyć tam kurczaka i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w tej marynacie.
3. W średniej misce rozbełtać jajo (kurze! ) i mleko. W innej średniej
misce wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę, sól, pieprz, 3/4 łyżeczki
glutaminianu i 5 uśmiechów)
4. Jak się kurczaczek zamarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku,
żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z dodatkami,
później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się, że kurczak
jest wypanierowany obficie. Ułożyć kurczaki w stosik na talerzu lub (na
czymśtam - blacha do ciast, czy coś takiego) do czasu, aż wszystkie będą
wypanierowane.
5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4
kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki poruszyć
(?) w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie. 6. Wyciągnąć kurczaka do
suszarki (takiej klatki z drutu?) lub ręcznika do odcieknięcia - na około 5
minut przed jedzeniem.
-------------------------------------------------------------------------
ORYGINAŁ -DLA ZAINTERESOWANYCH
1 whole frying chicken, cut up
6 to 8 cups vegetable shortening

Marinade
4 cups water
1 tablespoon salt
1/2 teaspoon MSG

Coating
1 egg, beaten
1 cup milk
2 cups all-purpose flour
2 1/2 teaspoons salt
3/4 teaspoon pepper
3/4 teaspoon MSG

1. Trim any excess skin and fat from the chicken pieces. Preheat the shortening
in a deep fryer to 350 degrees.
2. Combine the water, salt, and 1/2 teaspoon MSG for the marinade in a large
bowl. Add the chicken to the bowl and let it sit for 20 minutes. Turn the
chicken a couple times as it marinates.
3. Combine the beaten egg and milk in a medium bowl. In another medium bowl,
combine the remaining coating ingredients (flour, salt, pepper, and ¾ teaspoon
MSG).
4. When the chicken has marinated, transfer each piece to paper towels so that
excess liquid can drain off. Working with one piece at a time, first coat the
chicken with the dry flour mixture, then the egg and milk mixture, and then
back into the flour. Be sure that each piece is coated very generously. Stack
the chicken on a plate or cookie sheet until each piece has been coated.
5. Drop the chicken, one piece at a time, into the hot shortening. Fry half of
the chicken at a time (4 pieces) for 12 to 15 minutes, or until it is golden
brown. You should be sure to stir the chicken around halfway through the
cooking time so that each piece cooks evenly.
6. Remove the chicken to a rack or towels to drain for about 5 minutes before
eating. (www.topsecretrecipes.com/) Serves 3 to 4 (8 pieces of chicken).
Tidbits
MSG is monosodium glutamate, the solid form of a natural amino acid found in
many vegetables. It can be found in stores in the spice sections and as the
brand name Accent flavor enhancer. MSG is an important component of many KFC
items.

II WERSJA KURCZACZKOW KFC
6 szklanek oleju Crisco
1 jajko, roztrzepane
2 szklanki mleka
2 szklanki maki [wroclawska, poznanska]
4 lyzeczki soli
2 lyzeczki swiezo zmielonego czarnego pieprzu
1 lyzeczka MSG- monosodium glutimate - wzmacniacz smaku
2 cale tluste kurczaki, kazdy podzielony na 6 czesci

1) Wlac olej do szybkowaru i podgrzac na srednim ogniu do temperatury okolo 200
stopni Celsisza.
2) W malej miseczce, wymieszac jajko z mlekiem.
3) W oddzielnej miseczce wymieszac suche skladniki.
4) Pokryc kazdy kawalek kurczaka mieszanina jajkiem z mlekiem a nastepnie w
mieszance z maka.
5) W porcjach po 4 lub 5 kawalków, wrzucic kurczka do szybkowara i zamknac
pokrywe.
6)Kiedy para zaczyna sie wydobywac z zaworu, ustawic zegar czasowy na 10 minut.
7)Po 10 minutach, zwolnic pare oblewajac pokrywe szybkowara zimna wada,
otworzyc szybkowar i wyjac kurczaka na papierowe reczniki, ulozone na metalowej
kratce, aby ociekly z tluszczu. Powtórzyc operacje z pozostalymi kawalkami
kurczaka.








--------------------

tak naprawedę to jestem Doruśka,ale chiciałam sobie nowy image zrobić ;))