maślany krem orzechowy

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Mój krem maślano-orzechowy:
5 jaj
3/4 szk cukru (ja daje zwykły)
3 Margaryny Kasie (można dać prawdziwe masło)
1 szk orzechów włoskich drobno posiekanych
kakao, spirytus i aromat rumowy wg uznania

Jajka umyć, sparzyć i w całości ubijać na parze razem z cukrem do zagęszczenia (masa jajeczna powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Zestawić i wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzoną masę jajeczną dokładnie wymieszać dodawać kolejno kakao, spirytus, aromat rumowy, a na koniec posiekane orzechy. Jeśli chcesz chcesz również z tego kremu zrobic dekorację to proponuję pozostawić część masy bez orzechów.
Ten krem stosuje do tortów i wszystkim bardzo smakuje.
mój tort:
mniam.gif

1. ciasto na to powidla śliwkowe i krem
2. ciasto na to krem i drylowane wiśnie
3. ciasto, krem i dekoracja
daumen.gif