Śledzie z porami*

Suonko

Member
Wrz 19, 2006
99
0
0
Wersja 1 - Najprostsza

Śledzie solone - około 6-8 płatów
Pory (najlepiej jasne części) - 1-2 sztuki
Śmietana - kubeczek ok. 200ml (ja daję 18%) lub jogurtu naturalnego.
łyżka majonezu (niekoniecznie)
pieprz do smaku

Śledzie kroimy na kawałki (możemy wcześniej wymoczyć - ja nie moczę). Wrzucamy do miseczki. Pory kroimy na cieniutkie półplasterki i wrzucamy do śledzi. Czasami, jak mam takie starsze pory przelewam je wrzątkiem i dopiero wrzucam do miski. Śmietanę (jogurt) rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Polewamy śledzie i mieszamy. Najlepsze po kilku godzinach, jak trochę się przegryzą.

Czasami dodaję też starte na grubej tarce jabłko, szczególnie, jak pory są młode i bardzo ostre.


Wersja 2 - Podrasowana

Wszystko, jak w poprzednim przepisie, ale dodajemy do śmietany roztarty ząbek czosnku.


Wersja 3 - Wzbogacona

Do przepisu nr 1 lub nr 2 dodajemy jeszcze puszkę groszku konserwowego.



Wszystkie wersje mi smakują. Co więcej mąż się nimi zajada
icon_smile.gif
Ostatnio nawet sam robił wersję 1 i był z siebie bardzo dumny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

~Agnieszka~

Member
Gru 16, 2008
4
0
0
Witam !
Przepis brzmi pyyyyyysznie
icon_smile.gif

Chciałabym na Święta przygotować wersję podrasowano-wzbogaconą.

Mam tylko jedno pytanie - maksymalnie ile dni przed spożyciem można je przygotować ???

Z góry dziękuję za info
icon_smile.gif