- Wrz 19, 2006
- 99
- 0
- 0
Wersja 1 - Najprostsza
Śledzie solone - około 6-8 płatów
Pory (najlepiej jasne części) - 1-2 sztuki
Śmietana - kubeczek ok. 200ml (ja daję 18%) lub jogurtu naturalnego.
łyżka majonezu (niekoniecznie)
pieprz do smaku
Śledzie kroimy na kawałki (możemy wcześniej wymoczyć - ja nie moczę). Wrzucamy do miseczki. Pory kroimy na cieniutkie półplasterki i wrzucamy do śledzi. Czasami, jak mam takie starsze pory przelewam je wrzątkiem i dopiero wrzucam do miski. Śmietanę (jogurt) rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Polewamy śledzie i mieszamy. Najlepsze po kilku godzinach, jak trochę się przegryzą.
Czasami dodaję też starte na grubej tarce jabłko, szczególnie, jak pory są młode i bardzo ostre.
Wersja 2 - Podrasowana
Wszystko, jak w poprzednim przepisie, ale dodajemy do śmietany roztarty ząbek czosnku.
Wersja 3 - Wzbogacona
Do przepisu nr 1 lub nr 2 dodajemy jeszcze puszkę groszku konserwowego.
Wszystkie wersje mi smakują. Co więcej mąż się nimi zajada
Ostatnio nawet sam robił wersję 1 i był z siebie bardzo dumny.
Śledzie solone - około 6-8 płatów
Pory (najlepiej jasne części) - 1-2 sztuki
Śmietana - kubeczek ok. 200ml (ja daję 18%) lub jogurtu naturalnego.
łyżka majonezu (niekoniecznie)
pieprz do smaku
Śledzie kroimy na kawałki (możemy wcześniej wymoczyć - ja nie moczę). Wrzucamy do miseczki. Pory kroimy na cieniutkie półplasterki i wrzucamy do śledzi. Czasami, jak mam takie starsze pory przelewam je wrzątkiem i dopiero wrzucam do miski. Śmietanę (jogurt) rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Polewamy śledzie i mieszamy. Najlepsze po kilku godzinach, jak trochę się przegryzą.
Czasami dodaję też starte na grubej tarce jabłko, szczególnie, jak pory są młode i bardzo ostre.
Wersja 2 - Podrasowana
Wszystko, jak w poprzednim przepisie, ale dodajemy do śmietany roztarty ząbek czosnku.
Wersja 3 - Wzbogacona
Do przepisu nr 1 lub nr 2 dodajemy jeszcze puszkę groszku konserwowego.
Wszystkie wersje mi smakują. Co więcej mąż się nimi zajada
Ostatnią edycję dokonał moderator: