- Maj 5, 2006
- 30,543
- 12
- 38
Nazwa dziwna ale dalej wszystko się wyjaśni
Jest to potrawa na grilla, ale równie dobra jest na zimno, jak i na ciepło na imprezy o każdej porze roku.
3 torebki ryżu
70 dkg piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
papryka
cebula
przyprawa do gyrosa
olej
masło
kilka ząbków czosnku
Ryż ugotować na sypko.
Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa - 4 - 5 łyżeczek albo więcej, polać olejem, wymieszać i zostawić w lodówce na parę godzin - np. na noc.
Na rozgrzaną dobrze patelnię wlać olej, krótko obsmazyć na złoto kurczaka, lekko podlać wodą by zebrać cały smak, przełożyć na talerz.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę - zeszklić, dodać paprykę - podsmażyć, podlać wodą - poddusić, (następnie dodać - w wersji domowej - wyciśnięty czosnek) wrzucić na chwilę mięso - razem wymieszać. Na patelni musi być trochę sosu - nie odparowywać.
Całość wsypać do ryżu, dodać kukurydzę, można też dodać marynowane cebulki, pieczarki lub/i paprykę albo i inne warzywa np. trochę pokrojonej sałatki w occie. Wymieszać, zostawić na chwilę by ryż przeszedł smakiem i gotowe. Te marynowane warzywa można też dodać bezpośrednio na patelni kiedy dodaliśmy kurczaka do duszonych warzyw i razem wszystko poddusić chwilkę doprawiając do smaku. Później całość do ryżu i wymieszac.
Na grill.
Na kawałki folii aluminiowej nakładać porcje dla 1 osoby. Zawinąć w "sakiewki" zgniatając u góry. Ustawić na grillu i piec aż będzie gorące. Folię odchylić i przez "komin" wrzucić na wierzch po pół łyżeczki masła utartego z wyciśniętym czosnkiem, odczekać aż się rozpuści i jeść
Jest to potrawa na grilla, ale równie dobra jest na zimno, jak i na ciepło na imprezy o każdej porze roku.
3 torebki ryżu
70 dkg piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
papryka
cebula
przyprawa do gyrosa
olej
masło
kilka ząbków czosnku
Ryż ugotować na sypko.
Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa - 4 - 5 łyżeczek albo więcej, polać olejem, wymieszać i zostawić w lodówce na parę godzin - np. na noc.
Na rozgrzaną dobrze patelnię wlać olej, krótko obsmazyć na złoto kurczaka, lekko podlać wodą by zebrać cały smak, przełożyć na talerz.
Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę - zeszklić, dodać paprykę - podsmażyć, podlać wodą - poddusić, (następnie dodać - w wersji domowej - wyciśnięty czosnek) wrzucić na chwilę mięso - razem wymieszać. Na patelni musi być trochę sosu - nie odparowywać.
Całość wsypać do ryżu, dodać kukurydzę, można też dodać marynowane cebulki, pieczarki lub/i paprykę albo i inne warzywa np. trochę pokrojonej sałatki w occie. Wymieszać, zostawić na chwilę by ryż przeszedł smakiem i gotowe. Te marynowane warzywa można też dodać bezpośrednio na patelni kiedy dodaliśmy kurczaka do duszonych warzyw i razem wszystko poddusić chwilkę doprawiając do smaku. Później całość do ryżu i wymieszac.
Na grill.
Na kawałki folii aluminiowej nakładać porcje dla 1 osoby. Zawinąć w "sakiewki" zgniatając u góry. Ustawić na grillu i piec aż będzie gorące. Folię odchylić i przez "komin" wrzucić na wierzch po pół łyżeczki masła utartego z wyciśniętym czosnkiem, odczekać aż się rozpuści i jeść
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: