Sałatka z paluszkami krabowymi

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
200 - 250 g paluszków krabowych
250 g sera żółtego (ja używałam do tej sałatki goudę)
puszka kukurydzy konserwowej
pół puszki ananasa
5 łyżek majonezu
pieprz
sól
curry

Paluszki krabowe kroimy w cienkie plasterki, ser żółty kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, ananasa kroimy na małe kawałeczki... wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy majonez, mieszamy... doprawiamy do smaku ( w zależności od upodobania) solą, pieprzem i curry... mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2 godzinki... (najlepsza jest schłodzona, kiedy składniki przejdą swoim smakiem) i smacznego
icon_smile.gif


Źródło: przepis zaczerpnięty z serwisu grono.net z grona dot. przepisów

IMG_0638.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0638.JPG
    IMG_0638.JPG
    11.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Olik_wroc

Member
Sie 9, 2006
4
0
0
Ja paluszki krabowe mam zawsze w zamrażarce. Są nieodzowne w sushi, ale robię z nich też dwie pyszne sałatki. Nie potrafię podać dokładnych proporcji, po prostu dodaję wszystkiego na oko lub do smaku.

1.
paluszki krabowe
świeży ogórek
jabłko
jajko ugotowane na twardo
seler naciowy (nie koniecznie i jeśli już to z umiarem bo jest bardzo aromatyczny)
do tego sól, pieprz najlepiej cytrynowy (to taka gotowa mieszanka – ja mam KAMISA)
i majonez (nigdy nie daję samego, zawsze dodaję naturalnego jogurtu)

2.
paluszki krabowe
świeża papryka
czerwona cebula
jajko ugotowane na twardo
do tego sól, pieprz najlepiej cytrynowy (to taka gotowa mieszanka – ja mam KAMISA)
i majonez (nigdy nie daję samego, zawsze dodaję naturalnego jogurtu)

Ad 1 i 2 obie te sałatki uwielbiają koperek, duuuużo koperku!!!
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Dorzucę swoje:
paluszki krabowe
seler naciowy
proporcje mniej więcej pół na pół i majonez

Paluszki
ryż na sypko
jabłko
papryka
kukurydza
sok z cytryny
majonez
Wykorzystam pomysł z pieprzem cytrynowym.
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
A moje ulubione to zwyczajnie :

1 paluszki (najlepsze jeszcze twarde z zamrażalki, pokrojone w plasterki)
2 por (w plasterki, tak by powstały ładne krążki)
3 majonez winiary i żadnych innych przypraw

Wersja bardzo prosta ale jaka pyszna
fiesgrins.gif

Poza tym wydaje mi się, że każdy inny dodatek do tej sałatki zaburza nieco rybny smak paluszków. Mi to osobiście nie pasuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0