IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Stefania, z kaszką manną - bez pieczenia
Cinka
post 18 Jan 2007, 11:17
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Składniki

1 litr mleka
1 szkl cukru
1 kostka margaryny lub masła (można dać mniej np. połowę kostki i również się uda - sprawdzone )
1 szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
wiórki kokosowe, orzechy, posypka - dowolnie - do dekoracji
5 paczek herbatników

Wykonanie

Blachę, formę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.

Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące co polecam) ciągle mieszając aż zgęstnieje.

Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.

Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.
Wystudzić, wstawić do lodówki.
Wystygnięte polać polewą i posypać dekoracyjnie.

Załączony plik  stefania.JPG ( 86.66K ) Suma pobrań: 79
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GosiaM
post 18 Jan 2007, 15:36
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.267
Dołączył: 23-March 05
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Użytkownik nr: 436



Dzieciństwo mi przypomniałaś - dawno temu robiłam takie ciasto, dobre było...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 18 Jan 2007, 15:49
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(GosiaM @ 18 Jan 2007, 15:36 ) *
Dzieciństwo mi przypomniałaś - dawno temu robiłam takie ciasto, dobre było...


Dokładnie icon_mrgreen.gif Cinko, dzieki za przypomnienie ciasta, wieki go nie robiłam icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 18 Jan 2007, 18:35
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Ja też fiesgrins.gif znalazłam wertując zapiski... sama się zochociłam lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 18 Jan 2007, 21:37
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



trzeba kupić kaszkę mannę rofl.gif i zrobić mniam.gif może w niedziele gruebel_2.gif akurat po studniówce takie lekkie jedzonko jest wskazane fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 3 Jul 2007, 12:44
Post #6


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.980
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



Ciacho z mojego dzieciństwa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ania D.
post 3 Jul 2007, 12:49
Post #7


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 363
Dołączył: 9-December 05
Użytkownik nr: 1.080



U mnie też się go robiło i samo je robię nadal. Jest wspaniałe zwłaszcza na gorące dni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Fenix01
post 9 Jul 2007, 10:18
Post #8





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 12
Dołączył: 12-December 06
Użytkownik nr: 2.845



Czy to jest przepis na dużą blachę?gruebel_2.gif
Jakiej wielkości używałaś? icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 9 Jul 2007, 12:31
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Duża - jakieś 25x35 cm.
Ale to żaden problem zrobić w mniejszej czy większej - wysokość kaszkowej masy się tylko zmieni icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yoanka
post 9 Jul 2007, 19:55
Post #10


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.077
Dołączył: 14-May 06
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 1.748



Jak to się stało, że przegapiłam ten przepis? gruebel_2.gif Na pewno wypróbuję, bo jak ostatnio porządkowałam zapasy to okazało się że mam 3 paczki kaszy manny dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 9 Jul 2007, 20:08
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



Ja to znam jako kaprys studencki, tylko bez kakao to się robiło icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 9 Jul 2007, 20:15
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(lemina @ 9 Jul 2007, 21:08 ) *
Ja to znam jako kaprys studencki, tylko bez kakao to się robiło icon_smile.gif

No ja tez pamiętam, że było bez kakao Ale dokładnie składników nie kojarzę. Wklep swoje icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lemina
post 9 Jul 2007, 20:46
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.690
Dołączył: 23-April 06
Skąd: Bülach (Szwajcaria)
Użytkownik nr: 1.681



CYTAT(Akulka @ 9 Jul 2007, 21:15 ) *
No ja tez pamiętam, że było bez kakao Ale dokładnie składników nie kojarzę. Wklep swoje icon_lol.gif

Nie chce mi się. Zajrzyj tutaj icon_mrgreen.gif

A jednak kakao było w tym przepisie... icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 9 Jul 2007, 21:14
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Dzieki icon_mrgreen.gif daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Neit
post 11 Jul 2007, 12:21
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 105
Dołączył: 14-March 06
Użytkownik nr: 1.502



Ciacho właśnie się studzi icon_smile.gif Dałam trochę więcej kakao i wyszło ciemniejsze. Po za tym do masy dodałam likieru amaretto (mam jakieś upodobanie straszliwe do tego icon_smile.gif) I jeszcze wierzchnia warstwę herbatników posmarowałam rozpuszczonym dżemem wiśniowym, bo mi się walało pół słoika po lodówce. Ale czekolada oczywiście na wierzchu będzie, Zobaczymy co goście powiedzą icon_smile.gif W każdym razie już teraz mogę powiedzieć że zrobienie jest wręcz banalnie proste icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela2225
post 11 Jul 2007, 13:43
Post #16


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.980
Dołączył: 28-January 06
Skąd: Warmia i Mazury
Użytkownik nr: 1.298



CYTAT(Neit @ 11 Jul 2007, 13:21 ) *
Ciacho właśnie się studzi icon_smile.gif Dałam trochę więcej kakao i wyszło ciemniejsze. Po za tym do masy dodałam likieru amaretto (mam jakieś upodobanie straszliwe do tego icon_smile.gif) I jeszcze wierzchnia warstwę herbatników posmarowałam rozpuszczonym dżemem wiśniowym, bo mi się walało pół słoika po lodówce. Ale czekolada oczywiście na wierzchu będzie, Zobaczymy co goście powiedzą icon_smile.gif W każdym razie już teraz mogę powiedzieć że zrobienie jest wręcz banalnie proste icon_smile.gif


Super podobaja mi się Twoje ulepszenia tego ciacha daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
katarzynka
post 11 Jul 2007, 14:17
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.003
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Gdynia
Użytkownik nr: 27



wczoraj zrobilam icon_smile.gif smaczne, choc jak dla mojej rodzinki troche za slodkie, mimo ze dalam wiecej kakao.
ale i tak polecam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Neit
post 11 Jul 2007, 20:43
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 105
Dołączył: 14-March 06
Użytkownik nr: 1.502



Pyszne wyszło! I powiem Wam, że ten dżem był strzałem w dziesiątkę, bo dał taka kwaskowata nutę icon_smile.gif Teraz to była próba, będę robiła na imieniny i też tego dżemu nie pominę. Amaretto też pasuje, tym bardziej że posypałam po wierzchu mielonymi migdałami icon_smile.gif Ehh... a dupsko (moje) rośnie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kacperek
post 15 Jul 2007, 11:52
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 41
Dołączył: 21-June 06
Użytkownik nr: 1.899



Jako facet nie jestem specjalistą od ciast, więc mam pewnie banalne dla Was pytanie: z czego należy zrobić polewę? Rozumiem, że w wymienionych składnikach nie ma składników na polewę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
roggie
post 15 Jul 2007, 12:07
Post #20


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.142
Dołączył: 14-February 06
Użytkownik nr: 1.390



http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...t=0&start=0 <==== to jest link do przepisu na polewę Cinki icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:52