Polewa kakaowa

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No to nie pomogę. Musiałabyś Katko zrobić na próbę i wtedy sobie ustalić na następny raz czy trafiłaś z ilością czy dodać więcej czy mniej agaru.
 

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Cinko polewa znakomita w smaku i konsystencji:D mam nadzieję, że zostanie na pierniku, gdy go owinę a nie na folii
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Jeśli tylko poczekasz aż polewa dobrze zastygnie na pierniku zanim owiniesz go w folię to z pewnością po odwinięciu na nim zostanie - swoje też trzymam w folii po oblaniu polewą i nic złego się nie stało - jedynie perełki srebrne takie cukrowe spociły się i porozpuszczały w tej folii, więc polecam dekorować takimi ozdobami bezpośrednio przed podaniem
icon_smile.gif

Gwiazdki wycięte z masy cukrowej za to zachowały się w zawinięciu świetnie, zrobiły się elastyczne (jak żelki) ale nie zmieniły kształtu - tak więc polecam takie zdobienie
daumen.gif


No i cieszę się bardzo że polewa się podoba
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wioletta

Member
Lis 1, 2004
68
0
0

Grace-Kelly

Member
Wrz 12, 2010
8
0
0
Wioletta @ 19 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1490545Białą to nie wiem, ale kolorową można spróbować zrobić zastępując kakao i żelatynę galaretką w określonym kolorze. Nie próbowałam jeszcze, ale taką radę znalazłam gdzieś w necie.
O, fajna myśl. Można w sumie też trochę kombinować np. z sokie z wiśni? Cosik będę próbowała, bo polewa ze względu na właściwości połyskowo-elastyczne jest bombowa.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Cinko pomocy!
Czy na tort o średnicy 26cm i wysoki na 11cm robić z podwójnej porcji?
anbetung.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie wiem Kasha, nie polewałam nią nigdy tortu - a dużo zależy od porowatości ciasta jak i od tego jaką warstwę chcesz uzyskać.
Ja bym robiła jedną, opędzlowała tort, a po zastygnięciu ewntualnie dorobiła jeśli by za mało zostało na to żeby polać ładnie całość drugą warstwą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Cinka @ 31 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1502736Nie wiem Kasha, nie polewałam nią nigdy tortu - a dużo zależy od porowatości ciasta jak i od tego jaką warstwę chcesz uzyskać.
Ja bym robiła jedną, opędzlowała tort, a po zastygnięciu ewntualnie dorobiła jeśli by za mało zostało na to żeby polać ładnie całość drugą warstwą.
Nie wpadłam na to
ugly_08.gif
dziękuję Cinko
herzen.gif

lecę polować, znaczy polewę robić
lecker.gif
 

Grace-Kelly

Member
Wrz 12, 2010
8
0
0
Wczoraj też polewałam tort tą polewą i teraz żałuję, że nie robiłam tak powiedzmy 1,5 porcji, bo na boki to już właściwie nie starczyło. I wyszły takie "zacieki" - udaję, że specjalnie tak miało być ;).
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To jest taka sama żelatyna jak każda inna.
Tu chodzi tylko o to, że kiedy się ją najpierw namoczy w zimnej wodzie, to ona szybko nasiąka wodą i po podgrzaniu rozpuszcza się błyskawicznie, nie zbryla w klejące coś.
Natomiast kiedy żelatynę zalewa się wrzątkiem, to ona staje się taka jakby oporniejsza na rozpuszczanie - jak w galaretkach - żelatyna oddziela się i miesza się ją w tej galaretce i miesza, a ona lepi się do wszystkiego i rozpuszcza bardzo długo.
Sposób z namoczeniem w zimnej wodzie jest wyłącznie po to, by żelatyna rozpuściła się równomiernie, całkowicie i szybko.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Ja bardzo rzadko uzywam zelatyny. Wydaje mi sie, ze kiedys do jakiegos kremu dalam zelatyne rozpuszona w goracej wodzie i nie chcial tezec. A z zelatyna do namaczania mam zawsze problem, bo mi grudy wychodza
icon_sad.gif
Mialam wczoraj konczyc pierniki, ale chyba jakas grype zlapalam, bo noga nie moge ruszyc. Ale dzis to juz musze, bo czas nagli.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
idę robić polewę
lecker.gif

żeby tylko nie zażreć zanim wystygnie
lecker.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Zrobiłam do krajanki piernikowej, genialna ta polewa, dziękuję Cinko za podzielenie się przepisem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Polewa super i dzisiaj zastanawiam się, czy nie można jej pożenić z ganache, żeby była grubsza warstwa.
Joanno, raz w tym wątku zadałaś pytanie o użycie czekolady zamiast kakao i ucichło - robiłaś próby?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Tak, od pewnego czasu dodaję kapkę żelatyny do polewy z czekolady. Bardzo ładnie zastyga i nie maże się przy krojeniu.
Oczywiście, jak to ja, robię ją na oko, ale daję mniej więcej łyżeczkę żelatyny na tabliczkę czekolady.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: