Sos z pomidorow "pelati"

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
SOS Z POMIDOROW "PELATI"
salsa al filetto di pomodoro

Smakuje tak, jak ten ze swiezych pomidorow.

1 duza puszka pomidorow w sosie wlasnym / tzw. “pelati” /
2 lyzki oliwy extravergine
2 zabki czosnku
peperoncino / jesli ktos lubi /
oregano
listki bazylii
sol
pieprz
szczypta cukru
- pomidory rozgniesc reka, usunac twarda czesc / jasniejszy i twardszy koniec, ale zalezy od gatunku /
- zachowac troche tzw. sosu wlasnego
- na gleboka patelnie wlac oliwe, dodac zabki czosnku przekrojone na pol i peperoncino, podsmazyc lekko, wyjac peperoncino, dodac pomidory wycisniete z nadmiaru sosu
- dusic na srednim ogniu przez okolo 5-6 minut, dodajac troche soli, pieprzu swiezo zmielonego, cukru i oregano / nie za duzo! /
- dodac troche sosu wlasnego i porwane reka listki bazylii
- dusic jeszcze troche na malym ogniu az do uzykania wlasciwej konsystencji / pomidory nie rozpadna sie calkowicie: zostanie cos w rodzaju filecikow i stad nazwa tego sosu /.