- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Po 75 g flageolet, czerwonej i cieciezycy (moczonej przez noc i odcedzonej)
1 cebula, obrana, pieknie ozdobiona 6 gozdzikami
kilka galazek swiezej pietruszki zielonej i galazka swiezego tymianku
1 lisc laurowy
1zabek czosnku, obrany
25g rukoli (oderwac lodyzki)
1/2 sredniej czerwonej cebulki, cienko pokrojonej w talarki
2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
Deassing:
1 lyzke cydru wytrawnego
2 zabki czosnku, obrane
1 czubata lyzeczka mustard powder
2 lyzki octu winnego (czarwonego lub bialego)
100ml przedniej oliwy z oliwek
sol i swiezo mielony pieprz
Fasolki wlozyc do garnka razem z cebula, pietruszka, tymiankiem, czosnkiem i zielem.
Zalac woda i gotowac oostro przez 10 min, potem delikatnie przez 1 1/4- 1 1/2 godziny. Ciecierzyce ugotowac w ten sam sposob lecz osobno, 1 1/2-2 godz.
Dressing:
zmiazdzyc czosneki rozetrzec go z sola w mozdziezu, dodac mustar powder, troche pieprzu, ocet, cydr, oliwe. Wszystko dobrze wymieszac. Doprawic jeszcze do smaku. Odsaczyc ugotowane fasolki i ciecierzyce, i cieple jeszcze wymieszac z sosem. Zostawic na godzine. W naczyniu ulozyc na dnie 3/4 rukoli, na to fasolke z sosem, potem krazki cebulki, pietruszka, i tu i tam liscie rukoli...
Smacznego zycze!
przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection
1 cebula, obrana, pieknie ozdobiona 6 gozdzikami
kilka galazek swiezej pietruszki zielonej i galazka swiezego tymianku
1 lisc laurowy
1zabek czosnku, obrany
25g rukoli (oderwac lodyzki)
1/2 sredniej czerwonej cebulki, cienko pokrojonej w talarki
2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
Deassing:
1 lyzke cydru wytrawnego
2 zabki czosnku, obrane
1 czubata lyzeczka mustard powder
2 lyzki octu winnego (czarwonego lub bialego)
100ml przedniej oliwy z oliwek
sol i swiezo mielony pieprz
Fasolki wlozyc do garnka razem z cebula, pietruszka, tymiankiem, czosnkiem i zielem.
Zalac woda i gotowac oostro przez 10 min, potem delikatnie przez 1 1/4- 1 1/2 godziny. Ciecierzyce ugotowac w ten sam sposob lecz osobno, 1 1/2-2 godz.
Dressing:
zmiazdzyc czosneki rozetrzec go z sola w mozdziezu, dodac mustar powder, troche pieprzu, ocet, cydr, oliwe. Wszystko dobrze wymieszac. Doprawic jeszcze do smaku. Odsaczyc ugotowane fasolki i ciecierzyce, i cieple jeszcze wymieszac z sosem. Zostawic na godzine. W naczyniu ulozyc na dnie 3/4 rukoli, na to fasolke z sosem, potem krazki cebulki, pietruszka, i tu i tam liscie rukoli...
Smacznego zycze!
przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection