Trzy Pijane Fasolki

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Po 75 g flageolet, czerwonej i cieciezycy (moczonej przez noc i odcedzonej)
1 cebula, obrana, pieknie ozdobiona 6 gozdzikami
kilka galazek swiezej pietruszki zielonej i galazka swiezego tymianku
1 lisc laurowy
1zabek czosnku, obrany
25g rukoli (oderwac lodyzki)
1/2 sredniej czerwonej cebulki, cienko pokrojonej w talarki
2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki

Deassing:
1 lyzke cydru wytrawnego
2 zabki czosnku, obrane
1 czubata lyzeczka mustard powder
2 lyzki octu winnego (czarwonego lub bialego)
100ml przedniej oliwy z oliwek
sol i swiezo mielony pieprz

Fasolki wlozyc do garnka razem z cebula, pietruszka, tymiankiem, czosnkiem i zielem.
Zalac woda i gotowac oostro przez 10 min, potem delikatnie przez 1 1/4- 1 1/2 godziny. Ciecierzyce ugotowac w ten sam sposob lecz osobno, 1 1/2-2 godz.

Dressing:
zmiazdzyc czosneki rozetrzec go z sola w mozdziezu, dodac mustar powder, troche pieprzu, ocet, cydr, oliwe. Wszystko dobrze wymieszac. Doprawic jeszcze do smaku. Odsaczyc ugotowane fasolki i ciecierzyce, i cieple jeszcze wymieszac z sosem. Zostawic na godzine. W naczyniu ulozyc na dnie 3/4 rukoli, na to fasolke z sosem, potem krazki cebulki, pietruszka, i tu i tam liscie rukoli...
Smacznego zycze!

przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale ładna nazwa
icon_mrgreen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Nazwe nadalam sama... tytul wg Delia brzmi: Tree bean salad with cider dressing...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Marghe...wystarczy utluc w mozdziezu nasiona bialej musztardy (gorczycy) ...sam proszek nie ma specjalnie zapachu czy ostrosci, ale uaktywnia sie po dodaniu plynu; aby zmniejszy ostrosc mozna...albo dodac odrobine octu lub zalac wrzatkiem...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: