Potrzebne będą:
1 kurczak
2-3 jabłka
kilka śliwek twardych (6-7), bez pestek - przekrojonych na pół
1 lub 2 cebule (młode)
garść majeranku
sól, papryka słodka
oliwa
brytfanka!!!!
Kuraczka myjemy, obcinamy nielubiane częsci (czyli kuper, wystającą skórę itp.), następnie smarujemy solą i paryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, nadziewamy wnętrze kurczaka. Resztę czyli pozostałe nam: jabłka, cebulkę i śliwki układamy dookoła kurczaka - całość polewamy oliwą i posypujemy majerankiem.
Zapiekamy w brytfance ok 1h uważając aby sie nam nie przypaliło.
Danie doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako mięso obiadowe. Z racji użycia śliwek robię je niestety wyłącznie w sezonie letnim.
1 kurczak
2-3 jabłka
kilka śliwek twardych (6-7), bez pestek - przekrojonych na pół
1 lub 2 cebule (młode)
garść majeranku
sól, papryka słodka
oliwa
brytfanka!!!!
Kuraczka myjemy, obcinamy nielubiane częsci (czyli kuper, wystającą skórę itp.), następnie smarujemy solą i paryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, nadziewamy wnętrze kurczaka. Resztę czyli pozostałe nam: jabłka, cebulkę i śliwki układamy dookoła kurczaka - całość polewamy oliwą i posypujemy majerankiem.
Zapiekamy w brytfance ok 1h uważając aby sie nam nie przypaliło.
Danie doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako mięso obiadowe. Z racji użycia śliwek robię je niestety wyłącznie w sezonie letnim.
Ostatnią edycję dokonał moderator: