Kurczak z brytfanki - z jabłkami, śliwkami i ...*

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Potrzebne będą:
1 kurczak
2-3 jabłka
kilka śliwek twardych (6-7), bez pestek - przekrojonych na pół
1 lub 2 cebule (młode)
garść majeranku
sól, papryka słodka
oliwa


brytfanka!!!!

Kuraczka myjemy, obcinamy nielubiane częsci (czyli kuper, wystającą skórę itp.), następnie smarujemy solą i paryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, nadziewamy wnętrze kurczaka. Resztę czyli pozostałe nam: jabłka, cebulkę i śliwki układamy dookoła kurczaka - całość polewamy oliwą i posypujemy majerankiem.
Zapiekamy w brytfance ok 1h uważając aby sie nam nie przypaliło.

Danie doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako mięso obiadowe. Z racji użycia śliwek robię je niestety wyłącznie w sezonie letnim.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Sezon na śliwki powoli się zaczyna.
A zdjęcie robione dzisiaj - może kogoś zachęci do wypróbowania przepisu
icon_smile.gif


cc_brytf.jpg
 

Załączniki

  • cc_brytf.jpg
    cc_brytf.jpg
    293.5 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja zrobie na pewno. bardzo lubie drob z owocami. Tylko nie wiem czy szybko wlacze piekarnik.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ja dostałam brytfankę od mamy
icon_smile.gif

Na zdjęciu nie ma całego kurczaka, bo piekłam tylko 4 podudzia i pierś - też tak można i mniej pracy
icon_smile.gif

Do takiego zestawu dałam dwa małe kwaskowe jabłka. Aha - piecza się to bez termoobiegu. 10 minut przed końcem można zdjąć pokrywę brytfanki, aby kurczak pięknie się z góry przyrumienił.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jadałam drób z jabłkami i morelami (suszonymi), ale te śliwki dają pyszny kolorek.
lecker.gif

Ciekawe, czy na poza sezon nadały by się mrożone...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na pewno. Tylko wyjmij wczesniej zeby do pieca weszly rozmrozone.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja też bardzo lubię drób z owocami. Najczęściej daję suszone owoce czasem świeże jabłka, ze świeżymi śliwkami jeszcze nie robiłam, muszę więc wypróbować.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Johasia @ 20 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=875922Jadałam drób z jabłkami i morelami (suszonymi), ale te śliwki dają pyszny kolorek.
lecker.gif

Ciekawe, czy na poza sezon nadały by się mrożone...
Raz tylko próbowałam na mrożonych śliwkach ciasto zrobić - - były takie paskudne, że nigdy więcej.
Do mięsa najlepiej pasują śliwki lekko twarde no i świeże
icon_smile.gif