- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Cakes" women's weekly cookbooks
200 g orzechów włoskich
125 g miękkiego masła
3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi)
150 g cukru (najlepiej brązowego)
1 jajko
2 łyżki brandy (opcjonalnie)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać tartą bułką
- Orzechy zmiksować lub posiekać
- masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy, mąkę i proszek. przełożyć do tortownicy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok. 1 godz.
syrop: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie.
200 g orzechów włoskich
125 g miękkiego masła
3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi)
150 g cukru (najlepiej brązowego)
1 jajko
2 łyżki brandy (opcjonalnie)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać tartą bułką
- Orzechy zmiksować lub posiekać
- masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy, mąkę i proszek. przełożyć do tortownicy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok. 1 godz.
syrop: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie.