TORT MOCCA (znakomity)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
TORT MOCCA
ciasto
15dag migdałów
15 dag orzechów laskowych
2 szklanki cukru
10 jajek
1/2 laski wanilii
3 łyżki drobno zmielonej kawy
krem
3 żółtka
1 jajko
3łyżki kawy rozpuszczalnej
25 dag cukru
25 dag masła
25ml spirytusu
Sparzone i obrane migdały oraz orzechy zmielić .Proszek powinien być miałki gdyż zastępuje mąkę.
W makutrze ucieramy zółtka i 1,5 szklanki cukru,aż masa zbieleje i zrobi się gęsta.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę,wsypująć szczyptę soli
Do żółtek dodajemy migdały ,orzechy,miąższ wanilii,sypką kawę ,ucieramy
Teraz dodajemy 1/3 piany,mieszamy z masą,następnie mieszamy delikatnie z resztą piany
Przekładamy do 2 tortownic (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm
Pieczemy ok 35-40 minut( nie ma tem ale ja piekłam w ok 170 stopniach ,najpierw 1 placek ,a potem drugi ,w jednej tortownicy ,w tym czasie
masa na ciasto-połowa czekała w lodówce)
Ciasto nie będzie wysokie .
Krem
Żółtka i jajka ubijamy z cukem( ja dałam mniej cukru) na parze ,dodając pod koniec kawę,zdjąć z ognia i ubijając wystudzić
Utrzeć masło na puch i po łyżce dodawać kawowy kogel-mogel i alkohol
Smarujemy masą krążek ciasta ,przykrywamy drugim
Tort ,wierzch i boki polewamy roztopioną czekoladą naturalną ,gorzką

Pyszne ciacho
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Dzięki Margot !
bussi.gif
cvety.gif

Po samych składnikach widać, że pyszny....
mniam.gif
Muszę zrobić na jakąś wielką okazję...
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Ja też nie przepadam za takimi typowymi, tłustymi i słodkimi tortami, ale ten wygląda na inny...
mniam.gif

Mam tylko trochę wątpliwości co do składników - w składnikach ciasta chodzi o 15 sztuk migdałów, czy o 15 dag?
icon_smile.gif