- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
TORT MOCCA
ciasto
15dag migdałów
15 dag orzechów laskowych
2 szklanki cukru
10 jajek
1/2 laski wanilii
3 łyżki drobno zmielonej kawy
krem
3 żółtka
1 jajko
3łyżki kawy rozpuszczalnej
25 dag cukru
25 dag masła
25ml spirytusu
Sparzone i obrane migdały oraz orzechy zmielić .Proszek powinien być miałki gdyż zastępuje mąkę.
W makutrze ucieramy zółtka i 1,5 szklanki cukru,aż masa zbieleje i zrobi się gęsta.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę,wsypująć szczyptę soli
Do żółtek dodajemy migdały ,orzechy,miąższ wanilii,sypką kawę ,ucieramy
Teraz dodajemy 1/3 piany,mieszamy z masą,następnie mieszamy delikatnie z resztą piany
Przekładamy do 2 tortownic (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm
Pieczemy ok 35-40 minut( nie ma tem ale ja piekłam w ok 170 stopniach ,najpierw 1 placek ,a potem drugi ,w jednej tortownicy ,w tym czasie
masa na ciasto-połowa czekała w lodówce)
Ciasto nie będzie wysokie .
Krem
Żółtka i jajka ubijamy z cukem( ja dałam mniej cukru) na parze ,dodając pod koniec kawę,zdjąć z ognia i ubijając wystudzić
Utrzeć masło na puch i po łyżce dodawać kawowy kogel-mogel i alkohol
Smarujemy masą krążek ciasta ,przykrywamy drugim
Tort ,wierzch i boki polewamy roztopioną czekoladą naturalną ,gorzką
Pyszne ciacho
ciasto
15dag migdałów
15 dag orzechów laskowych
2 szklanki cukru
10 jajek
1/2 laski wanilii
3 łyżki drobno zmielonej kawy
krem
3 żółtka
1 jajko
3łyżki kawy rozpuszczalnej
25 dag cukru
25 dag masła
25ml spirytusu
Sparzone i obrane migdały oraz orzechy zmielić .Proszek powinien być miałki gdyż zastępuje mąkę.
W makutrze ucieramy zółtka i 1,5 szklanki cukru,aż masa zbieleje i zrobi się gęsta.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę,wsypująć szczyptę soli
Do żółtek dodajemy migdały ,orzechy,miąższ wanilii,sypką kawę ,ucieramy
Teraz dodajemy 1/3 piany,mieszamy z masą,następnie mieszamy delikatnie z resztą piany
Przekładamy do 2 tortownic (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm
Pieczemy ok 35-40 minut( nie ma tem ale ja piekłam w ok 170 stopniach ,najpierw 1 placek ,a potem drugi ,w jednej tortownicy ,w tym czasie
masa na ciasto-połowa czekała w lodówce)
Ciasto nie będzie wysokie .
Krem
Żółtka i jajka ubijamy z cukem( ja dałam mniej cukru) na parze ,dodając pod koniec kawę,zdjąć z ognia i ubijając wystudzić
Utrzeć masło na puch i po łyżce dodawać kawowy kogel-mogel i alkohol
Smarujemy masą krążek ciasta ,przykrywamy drugim
Tort ,wierzch i boki polewamy roztopioną czekoladą naturalną ,gorzką
Pyszne ciacho
Ostatnią edycję dokonał moderator: