Sałatka 1000 Wysp

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
sałatka 1000 Wysp

(porcja dla 2 osób do obiadu)

4 liście kapusty pekińskiej drobno posiekać, dodać drobno posiekane pół cebuli – lub całą, jeśli mała. Dać pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora i garść startego na tarce żółtego serka. Wymieszać z sosem 1000 Wysp, przygotowanym wcześniej.
lecker.gif


SOS:
kubeczek śmietany 22%, (lub ewentualnie jagurt naturalny... ale wyjdzie mniej gęsty sos)
2 łyżki oleju sojowego,
2 łyżeczki octu,
pół łyżeczki cukru,
1 lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego ( tyle, by kolor był właściwy),
pół łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej).

Wymieszać, dodać drobniutko posiekane pół małej cebuli i korniszona. (można go ewentualnie zastąpić ogórkiem konserwowym bądź kiszonym, jeśli ktoś konserwowych nie lubi
icon_wink.gif
). Odstawić na 15 min.



Smacznego
icon_exclaim.gif
mniam.gif



wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Załączam zdjęcia, by narobić Wam smaku
icon_razz.gif


Zdj_cie_5_.jpg Zdj_cie_10a.JPG

Na zdjęciach jest wersja sałatkni nie mieszana, lecz układana warstwowo na talerzach. Ta sałatka jest także pyszna z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka.
Polecam także jako lekką, smakowitą kolację.
lecker.gif


(gdy wymyśliłam jak zrobić ten sos, uniezależniłam się wreszcie od sosu Thousand Island z Lidla
icon_mrgreen.gif
)



mniam.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie_5_.jpg
    Zdj_cie_5_.jpg
    6 KB · Wyświetleń: 1
  • Zdj_cie_10a.JPG
    Zdj_cie_10a.JPG
    27.9 KB · Wyświetleń: 1