Drożdżowy potwór :))

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
nie wiem skad go mam, ale piekę często ,z tym,ze z połowy składników, wóczas daję 2 jajka i jedno żłółtko.
jest bardzo delikatny i puszysty.

1 kg mąki
1 szkl mleka letniego
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 kostka masła
15 dag drozdży
5 jajek+ 2 żółtka

drożdze utrzeć z łyżeczka cukru i 2 łyzkami ciepłego mleka-odstawić do
wyrośnięcia
resztę mleka zagotowac z cukrem i masłem -ostudzić
jajka i żółtka roztrzepać widelcem
do maki dodać mleko(to z cukrem i masłem) i jajka ,wymieszać i dodać
drozdze ,wymieszać.odstawić na 15 minut.po czym dodac olej i wyrobić, około 20
minut.
3 keksówki wysypac mąką napełnić do 2/3 wysokosci i odstawić do wyrosniecia. po
wyrosnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem(ja smaruję tym białkiem co mi
pozostało wymieszanym z ciepłym mlekiem,absolutnie nei zimnym!!)
warawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zwiękzyć temperaturę do 200
stopni
piec około 20 minut.(zwykle krócej,trzeba pilnować
icon_smile.gif
szybko wyjąć z piekarnika