Ciasto ryżowo cytrynowe z pijanym,i żurawinami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
inspiracja - Dania z ryżu - Z kuchennej półeczki , ale z modyfikacjami (w oryginale były np
czarne porzeczki zamiast żurawiny)

Tortownica o średnicy 25 cm

1 litr mleka zagotować
Posolić
Wlać 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (Albo wrzucić laskę wanilii) WSYPAĆ 200G RYŻU
Doprowadzić do wrzenia
Gotować na małym ogniu (pod częściowym przykryciem) przez ca 30 minut

100 g suszonej żurawiny zalać 60 ml rumu , zagotować, lekko posłodzić cukrem pudrem
Odstawić

Ryż zdając z gazu, wyjąc wanilię, wsypać 2 łyżki cukru, skórkę z 1 cytryny i 2 łyżki
stopionego masła
Masę przestudzić
Dodać do niej żurawiny
3 białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ryżem
Wlać sok z 1 cytryny
Masę wlać do formy
Posypać łyżką cukru (pudru lub zwykłego)
Piec 45 minut w 160 stopniach
Ostudzić przed podaniem
Posypać cukrem pudrem
Ja podałam z mascarpone wymieszanym z mlekiem kokosowym, sokiem i skórką cytryny i
cukrem pudrem.

FGMq1rzIuva1GNcFgX.jpg


żurawin na zdjęciu nie widac, ale są :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Marghe - a jak smakuje? Bardziej ciastowo, czy zapiekankowo?
No i dołączam się do pytania - ile tego ryzu potrzeba
icon_wink.gif
?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Z braku żurawiny zrobiłam z wiórkami nasączonymi wódką i z bananami
icon_wink.gif
To już raczej nie ten sam smak co w oryginale ale wyszło smaczne
icon_smile.gif
Nastepnym razem dodam jednak więcej cukru.
Dziekuję za przepis Marghe
cvety.gif
 

Załączniki

  • jj.jpg
    jj.jpg
    56.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: