Kurczak pikantny - piersi

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kurczak pikantny

a.JPG

(na 2 osoby)
pierś kurczaka
pół szkl. mleka
ząbek czosnku
majeranek - 2 łyżeczki
papryka ostra - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki, do smaku
mąka - 2 łyżki
olej
masło

1. Piersi kurczaka rozbic delikatnie, podzielić na kotlety. Marynować w mleku wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem przez ok. 30 min.

2. Przygotować panierkę: mąkę wymieszać z papryką, pieprzem i solą (ilość soli wg. indywidualnych upodobań
icon_wink.gif
). Panierować kotlety.

3. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć kurczaka z obu stron na rumiano, cały czas pod przykryciem.

Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi lub ryżem.
icon_razz.gif

Kurczaczek jest bardzo miekki i delikatny
mniam.gif
, stopień ostrości mozna regulować dowolnie, mieszając paprykę ostrą ze słodką.

p.JPG

Smacznego
icon_exclaim.gif
mniam.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • a.JPG
    a.JPG
    41.5 KB · Wyświetleń: 3
  • p.JPG
    p.JPG
    41.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: