- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Biszkopt:
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
6 jajek
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Połączyć z białkami, nadal ubijać. Do masy jajecznej wsypać budyń i mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kakao.
Ciasto wylewać po skosie, na przemian do blaszki (ja robiłam w takiej 25 x 40 cm). Piec 30 min w 180 st. Po upieczeniu zwinąć w roladę i wystudzić.
Masa orzechowa:
1 szkl mleka
250 g masła/ marg.
100 g posiekanych orzechów
8 łyżek cukru pudru
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyże orzechów.
Biszkopt posmarować masą, zrolować, udekorować. Krajać po skosie.
Dla mnie najlepiej smakuje polana polewą i posypana posypką orzechową, czy zwykłymi orzechami
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
6 jajek
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Połączyć z białkami, nadal ubijać. Do masy jajecznej wsypać budyń i mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać kakao.
Ciasto wylewać po skosie, na przemian do blaszki (ja robiłam w takiej 25 x 40 cm). Piec 30 min w 180 st. Po upieczeniu zwinąć w roladę i wystudzić.
Masa orzechowa:
1 szkl mleka
250 g masła/ marg.
100 g posiekanych orzechów
8 łyżek cukru pudru
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyże orzechów.
Biszkopt posmarować masą, zrolować, udekorować. Krajać po skosie.
Dla mnie najlepiej smakuje polana polewą i posypana posypką orzechową, czy zwykłymi orzechami
