- Sty 17, 2007
- 41
- 0
- 0
oto mój wkupny przepis na pizze - lepszej nie jadłam naprawdę!!
cienko rozwałkowuję ciasto, w pizzerni takich nie mają!!
PIZZA-PRZEPIS PODSTAWOWY
30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2łyżeczka soli
2łyżki oliwy
oliwa do posmarowania ciasta
Dodatkowo
olej do posmarowania ciasta
Drożdże włożyć do garnuszka, dodać cukier, zamieszać, zalać 3 łyżkami ciepłej wody.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlać je do mąki, dolać wodę, dodać oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do na ok. 30 minut wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek ok. 30 cm. Palcami ukształtować trochę wyższe brzegi. Placek ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowany spód można nakładać dowolne nadzienie.
ja proponuję:
serek topiony z kiszeczki
majonez
szynka
żólty ser
papryka
kukurydza
pieczarki
Na wierzchu zawsze powinien znaleźć się ser.
Pizzę ułożyć do posmarowanej olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 10-15 min.
Uwaga. Ponieważ robiąc pizzę w domu kładziemy na nią dużo składników, w cieście może powstać zakalec. Aby temu zapobiec, dobrze jest powierzchnię ciasta posmarować rozmąconym białkiem( żółtko można dodać do ciasta, które będzie miało wtedy ładniejszy kolor). W sklepach są dostępne specjalne blaszki do pieczenia pizzy, z dziurkami w dnie. Dzięki tym dziurkom wydzielająca się para znajdzie ujście, i ciasto nie wilgotnieje.
Produktów nakładanych na ciasto nie trzeba wcześniej podsuszać, warto jednak przestrzegać kolejności ich nakładania-produkty bardziej soczyste(np. pomidory) kładziemy na górze, na dole te zaś te, które wilgoć mogą wchłonąć(w oryginalnym przepisie na pizzę postępuje się odwrotnie- na samym dole pomidory-ale pizze włoskie są cienkie i pieczone w specjalnych piecach, nie w zwykłych piekarnikach). Pomidory nie należy solić, bo poszczą soki.
Przygotowanie pizzy nie jest czasochłonne-w czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuje się pozostałe składniki. Aby pizzę przyjemniej się jadło, wszystkie produkty trzeba odpowiednio przygotować-pomidory np. radzimy obrać ze skórki, a z oliwek usunąć pestki.
smacznego!

cienko rozwałkowuję ciasto, w pizzerni takich nie mają!!
PIZZA-PRZEPIS PODSTAWOWY
30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2łyżeczka soli
2łyżki oliwy
oliwa do posmarowania ciasta
Dodatkowo
olej do posmarowania ciasta
Drożdże włożyć do garnuszka, dodać cukier, zamieszać, zalać 3 łyżkami ciepłej wody.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlać je do mąki, dolać wodę, dodać oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do na ok. 30 minut wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek ok. 30 cm. Palcami ukształtować trochę wyższe brzegi. Placek ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowany spód można nakładać dowolne nadzienie.
ja proponuję:
serek topiony z kiszeczki
majonez
szynka
żólty ser
papryka
kukurydza
pieczarki
Na wierzchu zawsze powinien znaleźć się ser.
Pizzę ułożyć do posmarowanej olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 10-15 min.
Uwaga. Ponieważ robiąc pizzę w domu kładziemy na nią dużo składników, w cieście może powstać zakalec. Aby temu zapobiec, dobrze jest powierzchnię ciasta posmarować rozmąconym białkiem( żółtko można dodać do ciasta, które będzie miało wtedy ładniejszy kolor). W sklepach są dostępne specjalne blaszki do pieczenia pizzy, z dziurkami w dnie. Dzięki tym dziurkom wydzielająca się para znajdzie ujście, i ciasto nie wilgotnieje.
Produktów nakładanych na ciasto nie trzeba wcześniej podsuszać, warto jednak przestrzegać kolejności ich nakładania-produkty bardziej soczyste(np. pomidory) kładziemy na górze, na dole te zaś te, które wilgoć mogą wchłonąć(w oryginalnym przepisie na pizzę postępuje się odwrotnie- na samym dole pomidory-ale pizze włoskie są cienkie i pieczone w specjalnych piecach, nie w zwykłych piekarnikach). Pomidory nie należy solić, bo poszczą soki.
Przygotowanie pizzy nie jest czasochłonne-w czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuje się pozostałe składniki. Aby pizzę przyjemniej się jadło, wszystkie produkty trzeba odpowiednio przygotować-pomidory np. radzimy obrać ze skórki, a z oliwek usunąć pestki.
smacznego!