pizza mocno serowa

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
oto mój wkupny przepis na pizze - lepszej nie jadłam naprawdę!!
mniam.gif


cienko rozwałkowuję ciasto, w pizzerni takich nie mają!!

PIZZA-PRZEPIS PODSTAWOWY

30 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2łyżeczka soli
2łyżki oliwy
oliwa do posmarowania ciasta
Dodatkowo
olej do posmarowania ciasta


Drożdże włożyć do garnuszka, dodać cukier, zamieszać, zalać 3 łyżkami ciepłej wody.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Gdy drożdże się rozpuszczą, wlać je do mąki, dolać wodę, dodać oliwę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do na ok. 30 minut wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek ok. 30 cm. Palcami ukształtować trochę wyższe brzegi. Placek ponakłuwać widelcem. Na tak przygotowany spód można nakładać dowolne nadzienie.

ja proponuję:
serek topiony z kiszeczki
majonez
szynka
żólty ser
papryka
kukurydza
pieczarki


Na wierzchu zawsze powinien znaleźć się ser.
Pizzę ułożyć do posmarowanej olejem blasze, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 10-15 min.
Uwaga. Ponieważ robiąc pizzę w domu kładziemy na nią dużo składników, w cieście może powstać zakalec. Aby temu zapobiec, dobrze jest powierzchnię ciasta posmarować rozmąconym białkiem( żółtko można dodać do ciasta, które będzie miało wtedy ładniejszy kolor). W sklepach są dostępne specjalne blaszki do pieczenia pizzy, z dziurkami w dnie. Dzięki tym dziurkom wydzielająca się para znajdzie ujście, i ciasto nie wilgotnieje.
Produktów nakładanych na ciasto nie trzeba wcześniej podsuszać, warto jednak przestrzegać kolejności ich nakładania-produkty bardziej soczyste(np. pomidory) kładziemy na górze, na dole te zaś te, które wilgoć mogą wchłonąć(w oryginalnym przepisie na pizzę postępuje się odwrotnie- na samym dole pomidory-ale pizze włoskie są cienkie i pieczone w specjalnych piecach, nie w zwykłych piekarnikach). Pomidory nie należy solić, bo poszczą soki.
Przygotowanie pizzy nie jest czasochłonne-w czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuje się pozostałe składniki. Aby pizzę przyjemniej się jadło, wszystkie produkty trzeba odpowiednio przygotować-pomidory np. radzimy obrać ze skórki, a z oliwek usunąć pestki.





smacznego!
 

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
robię pizze na dużej blaszce z piekarnika
nakłuwam ciasto
smaruje białkiem
wyciskam 0,5 kieszeczki serka topionego i łyzkę majonezu i mieszam
troszkę sera
szyna
pieczarki
papryka
kukurydza
ser

po upieczeniu posypuje oregano ja osobiście wolę majeranek i ketchup

pycha!!

goście za kazdym razem proszą o przepis, a moje dzieci to wprost uwielbiają
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jakie ciasto wychodzi - plackowate, czy puszyste z tego przepisu? 10-15 min, ale konkretnie w jakiej temp? Bo dla mnie 200 jest średnio gorącą temp. Rozumiem, że cienko rozwałkować?

Patent z serkiem topionym znam od dawna. Szczególnie lubie nadziewać nim calzone
daumen.gif
Fajnie sie wtedy ciągnie.
patentu z białkiem nie znałam - nie omieszkam wypróbować
icon_wink.gif
 

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
- ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie, ale jednocześnie ładnie zapieczony spód,
- temperatura pieczenia max w piekarniku, piec do uzyskania pięknego wyglądu.

Ja ciasto rozwałkowuję dość cienko tak jak w pizzerni, moja koleżanka z mego przepisu piecze dość grubo - bo jej tak samkuje - kwestia gustu.
 

Bethan_

Member
Maj 7, 2007
1
0
0
Pizza rzeczywiście jest pyszna, ciasto fantastyczne. Myślałam, że przesadzasz pisząc "lepszej nie jadłam", ale coś w tym jednak jest. Dodatki dałam po swojemu, ale ser topiony był :D. Jak dla mnie to teraz jest numer 1!.
Wielkie dzięki za przepis
anbetung.gif
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
A ile dajesz wody do ciasta?? Bo ja własnie ją robilam i teraz rosnie, dałam ponad szklankę wody, ale nie wiem, czy nie za mało ...

Acha a ten serek topiony to na sam spód sie smaruje, czy jak ???
 

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
dopiero dziś mogę odpowiedzieć
wody dodajemy tyle by wyszło ciasto o prawidłowej konsystencji.

najpierw ciasto, ponakłówac widelcem ale nie na wylot, potem białko, następnie serek + łyżka majonezu
 

Thiper

Member
Lut 24, 2009
2
0
0
Hmm... Wszystko ok tylko jedna rzecz... Ciasta na pizze NIE POWINNO się wałkować!! Ono ma być rozciągnięte
icon_smile.gif
Wtedy nabiera puszystości i nawet cieńsze ciasto będzie dużo lepsze... Ja raz spróbowałem rozwałkować i wyszło fatalne. Spróbujcie je porozciągać będzie dużo lepsze
lecker.gif
 

madlen

Member
Sty 17, 2007
41
0
0
Thiper @ 29 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=840544Hmm... Wszystko ok tylko jedna rzecz... Ciasta na pizze NIE POWINNO się wałkować!! Ono ma być rozciągnięte
icon_smile.gif
Wtedy nabiera puszystości i nawet cieńsze ciasto będzie dużo lepsze... Ja raz spróbowałem rozwałkować i wyszło fatalne. Spróbujcie je porozciągać będzie dużo lepsze
lecker.gif
mozliwe, ale ja nigdy, przenigdy nie miałam problemu z puszystością ciasta.
icon_smile.gif


Mam za to całą gromadę znajomych moich i moich dzieci którzy się nią zajadaja i uważają ją za rarytas
icon_smile.gif


Ale bardzo dziękuję za sugestię
icon_smile.gif
 

jedrek244

Member
Wrz 15, 2008
2
0
0
Pizza wyszła super
anbetung.gif
, ciasto cieniutkie
lecker.gif
fajny pomysł z tym serkiem topionym, tylko
jakoś nigdy nie mam takiego zapachu prawdziwej pizzy jak z dobrej pizzeri
dump.gif