Zupa rybna z karpia albo z krewetek*

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Przepis pochodzi z książki pana Makłowicza "Smak Węgier"
Zupę robiłam; jest taka jaką zapamiętałam z węgierskich knajp. Zamiast karpia można użyć krewetek.
Wersja którą podaję jest odrobinę zmodyfikowana, gdyż nie używam do sporządzenia wywaru głów karpi
icon_smile.gif


4 dzwonki karpia (albo paczka mrożonych krewetek)
słodka papryka
1 cebula
1 duży pomidor
1 czuszka (ostra papryka)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól
olej Bartek


W garnku zagotować wodę na wywar. Pokroić paprykę, cebulę, pomidory i włożyć do garnka razem z karpiem. Gotować na małym ogniu około 2 godziny.

Z garnka ostrożnie wyjąć rybę. Wywar odcedzić w durszlaku, a składniki wywaru lekko wygnieść.
Wywar wlać do garnka i włożyć dzwonka.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju Bartek - zdjąć z ognia (bardzo ważne!), dosypać słodką paprykę - wymieszać nie podgrzewając!

Słodką paprykę z patelni przenieść do garnka z zupą - gotować na małym ogniu około 15 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: