Smażony makaron ryżowy z kolorowymi warzywami*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
200 g makaronu ryżowego (wstążki)
1 pęczek dymki
2 ząbki czosnku
40 g imbiru
1 marchewka średniej wielkości
100 g grzybków shiitake
2 łodygi selera łodygowego
100 g kiełków fasoli
3 łyżki oleju
6 - 7 łyżek sosu sojowego

Makaron namoczyć przez 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Dymkę umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem w ukośne talarki. Czosnek i imbir pokroić w malutką kosteczkę. Marchewkę pokroić w słupki, grzybki pokroić w paseczki. Selery oczyścić i pokroić w plasterki. Kiełki opłukać i osączyć. W woku rozgrzać olej (może być też duża patelnia) i mieszając podsmażyć w nim czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodać grzybki i resztę warzyw i podsmażać cały czas mieszając. Makaron osączyć i dodać do warzyw. Doprawić sosem sojowym. Jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, aby warzywa przeszły smakiem sosu sojowego.

Smacznego
icon_smile.gif


Źródło: nie pamiętam
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy