Linguine z malzami*

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Proste i szybkie

Skladniki:

300 g linguine
okolo 1 litra swiezych malz
3 zabki czosnku
2-3 lyzki oliwy
okolo 200 ml wytrawnego bialego wina (dalam Pinot Grigio)
natka pietruszki

Wykonanie:

Malze wrzucic do durszlaka, wlozyc do zlewu i odkrecic zimna wode, zeby sobie leciala przez kilka minut. Nastepnie sprawdzic czy sa jakies otwarte, te nalezy wyrzucic. Reszte oczyscicz z 'brodek' i piasku.

Wstawic wode na linguine, posolic. Po zagotowaniu wrzucic makaron.

W tym czasie obrac czosnek, lekko zmiazdzyc koncen noza i posiekac (jestem goraca przeciwniczka prasek do czosnku, czy jak to sie nazywa). Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, chwile posmazyc, wrzucic malze, wlac wino i przykryc patelnie. Zwiekszyc plomien, pogotowac 2 minuty, potrzasnac patelnia i jeszcze pogotowac kolejne 2 minuty.

Nastepnie wylozyc malze na sito, ale nie wylewac sosu, wyjac ze skorupek zostawiajac kilka w muszlach.

W czasie, kiedy wyjmujemy malze, nalezy redukowac na patelni sos.

Makaron po ugotowaniu wrzucic na patelnie, dodac muszle i posypac natka pietruszki. Wymieszac i zostawic na patelni jeszcze 2 minuty.

Wyjac na talerze i podawac.

Najwiecej czasu zajmuje czyszczenie muszli.

PS. Czesto po wyjeciu z lodowki wiele muszli jest otwartych, ale jesli bedziemy je polewac zimna woda, powinny sie zamknac. Te, ktore sie nie zamkna sa definitywnie do wyrzucenia!

Smacznego!
 

Załączniki

  • Linguinemussels.JPG
    Linguinemussels.JPG
    478 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
dodałabym odrobinę peperoncino
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
...i troche wiecej natki.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Natka pod spodem.

Peperoncino nie dodawalam, poniewaz kilka dni wczesniej robilam linguine z 'przegrzebkami (???) i wlasnie peperoncino, wiec nie chcialm sobie dublowac obiadu.
fiesgrins.gif