- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Proste i szybkie
Skladniki:
300 g linguine
okolo 1 litra swiezych malz
3 zabki czosnku
2-3 lyzki oliwy
okolo 200 ml wytrawnego bialego wina (dalam Pinot Grigio)
natka pietruszki
Wykonanie:
Malze wrzucic do durszlaka, wlozyc do zlewu i odkrecic zimna wode, zeby sobie leciala przez kilka minut. Nastepnie sprawdzic czy sa jakies otwarte, te nalezy wyrzucic. Reszte oczyscicz z 'brodek' i piasku.
Wstawic wode na linguine, posolic. Po zagotowaniu wrzucic makaron.
W tym czasie obrac czosnek, lekko zmiazdzyc koncen noza i posiekac (jestem goraca przeciwniczka prasek do czosnku, czy jak to sie nazywa). Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, chwile posmazyc, wrzucic malze, wlac wino i przykryc patelnie. Zwiekszyc plomien, pogotowac 2 minuty, potrzasnac patelnia i jeszcze pogotowac kolejne 2 minuty.
Nastepnie wylozyc malze na sito, ale nie wylewac sosu, wyjac ze skorupek zostawiajac kilka w muszlach.
W czasie, kiedy wyjmujemy malze, nalezy redukowac na patelni sos.
Makaron po ugotowaniu wrzucic na patelnie, dodac muszle i posypac natka pietruszki. Wymieszac i zostawic na patelni jeszcze 2 minuty.
Wyjac na talerze i podawac.
Najwiecej czasu zajmuje czyszczenie muszli.
PS. Czesto po wyjeciu z lodowki wiele muszli jest otwartych, ale jesli bedziemy je polewac zimna woda, powinny sie zamknac. Te, ktore sie nie zamkna sa definitywnie do wyrzucenia!
Smacznego!
Skladniki:
300 g linguine
okolo 1 litra swiezych malz
3 zabki czosnku
2-3 lyzki oliwy
okolo 200 ml wytrawnego bialego wina (dalam Pinot Grigio)
natka pietruszki
Wykonanie:
Malze wrzucic do durszlaka, wlozyc do zlewu i odkrecic zimna wode, zeby sobie leciala przez kilka minut. Nastepnie sprawdzic czy sa jakies otwarte, te nalezy wyrzucic. Reszte oczyscicz z 'brodek' i piasku.
Wstawic wode na linguine, posolic. Po zagotowaniu wrzucic makaron.
W tym czasie obrac czosnek, lekko zmiazdzyc koncen noza i posiekac (jestem goraca przeciwniczka prasek do czosnku, czy jak to sie nazywa). Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, chwile posmazyc, wrzucic malze, wlac wino i przykryc patelnie. Zwiekszyc plomien, pogotowac 2 minuty, potrzasnac patelnia i jeszcze pogotowac kolejne 2 minuty.
Nastepnie wylozyc malze na sito, ale nie wylewac sosu, wyjac ze skorupek zostawiajac kilka w muszlach.
W czasie, kiedy wyjmujemy malze, nalezy redukowac na patelni sos.
Makaron po ugotowaniu wrzucic na patelnie, dodac muszle i posypac natka pietruszki. Wymieszac i zostawic na patelni jeszcze 2 minuty.
Wyjac na talerze i podawac.
Najwiecej czasu zajmuje czyszczenie muszli.
PS. Czesto po wyjeciu z lodowki wiele muszli jest otwartych, ale jesli bedziemy je polewac zimna woda, powinny sie zamknac. Te, ktore sie nie zamkna sa definitywnie do wyrzucenia!
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: