- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Może ktoś skorzysta , o to moje likiery owocowe, jeszcze w scenerii świątecznej.
Likier pomarańczowy
2 duże pomarańcze
1 szkl. spisrytusu
300ml wody
30 dag cukru
Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć , zdjąć z nich pomarańczową część skórki. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać z wodą i cukrem, zagotowac , przecedzić przez gazę.Wystudzony syrop wymieszać z e spirytusem i przelać do jednego naczynia , najlepiej dużego słoika razem z obranymi skórkami.Zakrecić i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu ptrząsać słojem. Potem przecedzić i wlać do butelek.
Likier porzeczkowy, malinowy
75 dag owoców ( czarnych poczeczek lub malin)
3/4litra spirytusu
75dag cukru
Zalać owoce spirytusem w słoju, zamknąć i odstawić na tydzień.Po tygodniu zlać płyn do dużego słoja. Pozostawione po zlaniu płynu owoce zasypac cukrem i odstawić na trzy tygodnie. Po tym czasie powstały syrop zlać do płynu ze spirytusem. Owoce zalać 1/2 szkl gorącej wody, wymieszać i dolać do reszty. Jeszcze raz trzeba powtórzyć czynność. Wszystko odstawiamy na 3 tygodnie.
Likiery są bardzo dobre , o wyrazistym smaku danych owoców,mają niezłą moc.
Zresztą owoce pozostałe po przygotowaniu likierów też są przepyszne, wykorzystuję je do deserów i ciast lub zjadam łyżeczką.
Likier pomarańczowy
2 duże pomarańcze
1 szkl. spisrytusu
300ml wody
30 dag cukru
Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć , zdjąć z nich pomarańczową część skórki. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać z wodą i cukrem, zagotowac , przecedzić przez gazę.Wystudzony syrop wymieszać z e spirytusem i przelać do jednego naczynia , najlepiej dużego słoika razem z obranymi skórkami.Zakrecić i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu ptrząsać słojem. Potem przecedzić i wlać do butelek.
Likier porzeczkowy, malinowy
75 dag owoców ( czarnych poczeczek lub malin)
3/4litra spirytusu
75dag cukru
Zalać owoce spirytusem w słoju, zamknąć i odstawić na tydzień.Po tygodniu zlać płyn do dużego słoja. Pozostawione po zlaniu płynu owoce zasypac cukrem i odstawić na trzy tygodnie. Po tym czasie powstały syrop zlać do płynu ze spirytusem. Owoce zalać 1/2 szkl gorącej wody, wymieszać i dolać do reszty. Jeszcze raz trzeba powtórzyć czynność. Wszystko odstawiamy na 3 tygodnie.
Likiery są bardzo dobre , o wyrazistym smaku danych owoców,mają niezłą moc.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: