Pizza z kurczakiem

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Achia
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Ja bym prosto z butelki lała. To tak jak do zebry daje się gazowany napój i wychodzi supe puszyste ciasto
daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dzięki
wink.gif
wczoraj nie zdążyłam, dziś pewnie będzie.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam. Wprowadziłam jednak modyfikacje: wodę dałam nie "lekko" a brutalnie gazowaną
fiesgrins.gif
- wprost z butli, bez odgazowywania, do szklanki i do wyrosniętych drożdży. Ponadto, zwiększyłam ilośc oleju - tu postanowiłam być odważna
icon_wink.gif
3/4 szkl wody, 1/4 szkl oleju. Chodziło mi o naprawdę puszyste cisto, więc najpierw wyrastałam je 20 min ( najpiero oczywiście same drożdże), a potem kolejne 20 min juz na blasze do pieczenia. Potem, zgodnie z pomysłem z innego przepisu, posmarowałm ciasto białkiem, i dałam na nie serek topiony w plastrach. potem ananas , kukurydza, szynka, cebula i ser. Pod spód pikantny sos.
mniam.gif


S4021973.JPG

S4021974.JPG
 

Załączniki

  • S4021973.JPG
    S4021973.JPG
    41.3 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021974.JPG
    S4021974.JPG
    43.2 KB · Wyświetleń: 0

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Mala_Mi fotki sa supcio, chcialoby sie wciac taka pizzunie, podoba mi sie ta modefikacja , chyba skorzystam w bliskiej przyszlosci, bo juz jakis czas chodzi za mna pizza
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję
icon_redface.gif
W smaku też była rewelacyjna, przepis na pewno do powtórek
icon_biggrin.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Przepis zdecydowanie do wielu powtórek
lecker.gif


Odkąd spróbowałam ciasta z tego przepisu, nie robię już innego. Piecze się 20 minut, gdzie na surowe ciasto wykładam składniki jakie chcę. Robi sie szybko, piecze szybko i równie szybko zjada. Rewelacja. Polecam każdemu.
 

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
zrobiłem z połowy porcji - jak zwykle ciasto się ciągnęło i kleiło, ale to dlatego, że mi nigdy nie wyszło jeszcze, bo to wynika z moich umiejętności, nie mogłem więc uformować w całość i rozłożyłem na blachę od razu, ale poczekałem 15 minut i ładnie podrosło, było wtedy miękkie i puszyste, wtedy zwinąłem, pogniotłem jeszcze, zostawiłem na 5 minut i rozłożyłem - naprawdę super przepis - najlepsze ciasto jakie robiłem ;) robiłem z wody lekko gazowanej, dodałem przecie r pomidorowy, kurczaka, pieczarki, kukurydzę, cebulę, paprykę i ser oczywiście (żółty i mozzarella)
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Hm. Zawsze robiłam naprawdę identyczne ciasto, ale ze zwykłą przegotowaną wodą i też jest mięciutkie. Ciekawe, ciekawe jak wyjdzie taka z lekko gazowaną
icon_smile.gif

Jednak nie zostawiam do wyrośnięcia - jeszcze szybciej - ale po prostu podpiekam ok. 10 minut- jest cieplej to szybciej rośnie. Potem nakładam składniki, wkładam ponownie do pieczenia i po prostu czekam aż się serek roztopi albo spiecze bardzo mocno - zależy jakie mam smaki :D

Podobnie jak Mała_Mi smaruję białkiem, a potem łyżką sosu chilli przed podpieczeniem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziunia

Member
Lip 23, 2009
22
0
0
Pierwszy raz piekłam w domu pizze i skorzystalam z tego przepisu...rewelacyjny ( z modyfikacjami Małej Mi
icon_smile.gif
), pizza z kurczakiem, ananasem, serem żółtym
 

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Upiekłam i jest pyszna.Dodałam tak jak Mi wiecej oleju i drożdże suszone.Wyszlo mi tak puszyste ciasto jak jeszcze nigdy.Dziekuje bardzo!!!Przepis do powtorzenia!!!
 

Imago

Member
Cze 26, 2006
6,551
1
0
U mnie to już tyle powtórek było, że ani nie liczę ani zdjęć nie robię
rofl.gif
.
Od kiedy zmieniliśmy oliwę na olej ciasto wychodzi bardziej puszyste. Ostatnio zmieniłam też temperaturę (na 230) i czas podniosłam do ok 15 minut. I pizzy wyszło to na dobre
icon_smile.gif
.
Przepis znakomity, bo można go dowolnie modyfikować, a intuicyjne wariacje lubię najbardziej
zahnlos.gif
.
 

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
katalonka @ 29 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=440953Po wielu eksperymentach z różnymi przepisami na ciasto znalazłam wreszcie swój ulubiony, robi się szybko a ciasto jest miękkie, średniogrube, spód lekko chrupiący.

2 szklanki mąki
25 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody mineralnej
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Zostawić na ok 10 min. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na 20-30 min. Wyłożyc na blachę posmarowaną oliwą.
Na wierzch daję zawsze koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, z ziołami świeżymi lub suszonymi, na to starty ser, i reszte składników w zależności od upodobania lub zawartości lodówki. Tym razem jak w tytule: pierś kurczaka pokrojona w kostkę, otoczona w przyprawie gyros i obsmażona na patelni, kiełbasa krakowska, pieczarki, wiórki cebuli, czosnek, plasterki ogórka konserwowego, wszystko posypane oregano.
Piec 10 min. w 225 st. na termoobiegu.

Smacznego!
lecker.gif

Pokaż załącznik 5559
tylko powiem....pycha pycha pycha:) u mnie byla z kurczakiem, kukurydza, papryka i cebulka...palce lizac:)
 

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

naprawdę polecam..... niech każdy ma tę swoją ulubioną.
Bo ja już mam.
Kurczaczka przed podsmażeniem lekko opruszyłem curry.
Proces pieczenia:

Zdjcie006.jpg


i podczas procesu jedzenia:
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Zdjcie010.jpg


Zdjcie012.jpg


Pozdrawiam
wink.gif
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Nie rozumiem czegos w tym przepisie

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą,
- mam podgrzać tę lekko gazowaną wodę mineralną ?
gruebel_2.gif

- jakie drożdze??

gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113