Schab o jałowcowej nucie*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Schab o jałowcowej nucie

1 kg schabu z kością
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonej bazylii
5 ziarenek jałowca
1 łyżka suszonego cząbru
sól. pieprz
2 łyżki smalcu

Schab umyć, osuszyć. Ziarenka jałowca roztłuc. Czosnek obrać, posiekać. Jałowiec i czosnek przełożyć do moździerza lub miseczki. Dodać suszone zioła, sól i pieprz, utrzeć. Mięso natrzeć mieszanką ziołową, włożyć do naczynia, wstawić na noc do lodówki. Schab przełożyć do brytfanny, posmarować smalcem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec przez 1 godz. w temp. 200°C, polewając sosem z pieczenia. Podawać z pokrojonymi pieczonymi ziemniakami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: