Ciasto na pierogi*

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
podnosze bo jutro u mnie pierogowanie wielkie juz na wigilie sie bedzie dzialo :mrgreen:

pzdr
yenn
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
to się bedzie działo
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
az sie boje :mrgreen:

tyle sobie na jutro naplanowalam ze jak polowe zrobie to ebdzie dobrze :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
melduje ze zrobilam :mrgreen: robilam z podwojnej porcji, wyszlo mi 140 duzych pieknych pierogow. do tego robilam eposkowy farsz z kapusty grzybow i cebuli, mniamc!!!

wszystkie wyladowaly w zamrazalce i czekaja na wigilie... ale teraz to mysle ze bede czesciej pierogi robic, bo jak maszyna wyrabia ciasto to sie nie trzeba tak bardzo naszarpac :mrgreen:

pzdr
yenn
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
A mnie z połowy porcji ciasta wyszło 80 pierogów. Kółka były o średnicy około 7,5 cm. Może wałkowałam za cienko? Ale są wspaniałe. Nie wiem czy się łatwo wałkuje, bo ja ciasto robię w malakserze i wałkuję maszynką do makaronu. Zapominam o wszystkich przepisach na ciasto pierogowe, które do tej pory znałam.
 

tosia

Member
Sie 8, 2005
30
0
0
A ja robię tak ciasto na pirogi:

1 kg mąki , o,5 litra wody gorącej i 4 łyżki oleju.
Wszystko zagnieść i ciasto dotowe.
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
a ja mam pytanie, czy to ciasto jesli nie zuzyje wszystkiego mozna zamrozic? zeby sobie kiedys pozniej odmrozic i zrobic pierogi?

przyznam ze pierwszy raz bede robila pierogi no i nie wiem ile tego ciasta zrobic zeby nie przesadzic...
no i czy do tego ciasta mozna wszystkie rodzaje nadzienia wkladac?
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Zrobiłam. Ciasto pyyyyycha. Była teściowa i sama mówi, że ciasto super i ona też teraz tak będzie robić (a z niej znakomita kucharka, więc to już wielka pochwała
icon_smile.gif
). Farsz zrobiłam Eposki- wyszedł boski.
Bardzo dziękuję dziewczyny za przepisy
anbetung.gif
:D
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Ciasto wyszło mi trochę za ciężkie (chyba za dużo maki dałam) ale pierogi były smakowite i wszyscy zjedli z apetytem
icon_lol.gif
 

Beata.

Member
Gru 2, 2005
190
0
0
Najpierw się przywitam bo to mój pierwszy post na tym forum i spieszę pochwalić pierogi - ciasto Bajaderki i farsz Eposki - po prostu przepyszne. Robiłam w niedzielę, wyszo mi około 80 pierogów, ale wałkowałam dosyć grube bo takie lubię. Połowę od razu zjedliśmy, połowę zamroziłam. Dziś wyciągnęłam porcję na szybki obiadek i mam wrażenie że są jeszcze lepsze, oj kusi mnie jeszcze jedna porcja, kusi
mniam.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Beata. @ 24 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=383052Najpierw się przywitam bo to mój pierwszy post na tym forum i spieszę pochwalić pierogi - ciasto Bajaderki i farsz Eposki - po prostu przepyszne. Robiłam w niedzielę, wyszo mi około 80 pierogów, ale wałkowałam dosyć grube bo takie lubię. Połowę od razu zjedliśmy, połowę zamroziłam. Dziś wyciągnęłam porcję na szybki obiadek i mam wrażenie że są jeszcze lepsze, oj kusi mnie jeszcze jedna porcja, kusi
mniam.gif
Witaj Beato!
icon_smile.gif
Napisz coś o sobie w naszym wątku powitalnym w Misz Maszu!

A co do przepisu moja córcia powiedziała, że dziś też mają być pierogi
icon_smile.gif
Hmmm... Ona jest bezkrytyczna jeśli chodzi o moje gotowanie
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

krupik

Member
Lis 1, 2006
1
0
0
Witam bardzo serdecznie wszystkich kucharzy.
cvety.gif

Jako szczawik
icon_redface.gif
na tym forum chcialbym jako kolejny bardzo pochwalic to pyszne i latwe ciasto na
przepyszne pierogi, dziekuje za nie bardzo.

p.s. Juz zdazylem je "sprzedac" dwom kolejnym osobom.
icon_wink.gif


Pozdrowienia
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
Witam wszystkich smakoszy
anbetung.gif


Jest to mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory skupiałam się głównie na poszukiwaniu ciekawych smakołyków i dodawanie ich do mojego " Pysznego zeszyciku"

Dziś zrobiłam pyszne pierogi z ciasta bajaderki:) Zdziwiło mnie, że jest ono ze śmietaną ale musze przyznać , że to po prostu niebo w gębie!!!
mniam.gif


Zrobiłam ciasto bajaderki a farsz z kilograma kapustki kiszonej do tego dodałam ugotowane mięsko z kurczaka z obiadku,które czekało juz od jakiegoś czasu w zamrażalniku. Dodałam cebulkę doprawiłam i obsmażyłam.

W lepieniu pomagał mi mój kochany Piotrek i nasza mała istotka Natalka:)Wyszło około 60 pierogów:)

Dołączam efekty naszej pacy:)

Pozdrawiam
wink.gif

Obraz_0725.jpg to początki
Obraz_0726.jpg
Obraz_0728.jpg
Obraz_0727.jpg
Obraz_0729.jpg
Obraz_0730.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_0725.jpg
    Obraz_0725.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 6
  • Obraz_0726.jpg
    Obraz_0726.jpg
    49.9 KB · Wyświetleń: 6
  • Obraz_0728.jpg
    Obraz_0728.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 6
  • Obraz_0727.jpg
    Obraz_0727.jpg
    47.2 KB · Wyświetleń: 6
  • Obraz_0729.jpg
    Obraz_0729.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 6
  • Obraz_0730.jpg
    Obraz_0730.jpg
    8.5 KB · Wyświetleń: 6

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Wypróbuję ciasto Bajaderki już jutro. Spieszę się podzielić moimi sztuczkami pierogowymi. Otóż farsz robię z mięsa mieszanego - wołowo - wieprzowego z cebulką , a pierogi gotuję właśnie na tym rosole z mięsa i jest to podobno pyszne. Ciasto dotąd zawsze robiłam z bardzo ciepłą wodą, jajkiem i odrobiną oliwy (łyżka), ale mąkę zawsze sypię "na oko". No, ale skoro tyle pochwał zebrała Bajaderka to musze zdradzić moje receptury... Dam znać ...
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Pyszne jest to ciasto i łatwo sie z niego robi...

Dziś na obiad pierwszy raz sama zrobiłam pierogi (z kapusta i grzybami), na wigilie juz czekają takie same i jeszcze się rozpędziłam i z serem zrobiłam
icon_smile.gif


Dziękuję za przepis, bo teraz częściej chyba będe robić pierogi sama
icon_smile.gif


A, wychodzi mi z porcji koło 70-80 sztuk średniej wielkości (szczęki z kompletu fackelmana mają 3 szt, a ja używałam średniej wielkości, nie wiem, jaki miały wymiar - jutro zmierzę
icon_smile.gif
)...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zrobiłam pierogi z tego ciasta. Normalnie pierwszy raz w zyciu lepienie pierogów, to był relaks
rofl.gif