szaszlyki z lososia z sosem mango*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0



Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 lyzki oleju sezamowego
1/4 szklanki posiekangeo cilantro ( daje mniej bo nie lubie za duzo mydlanego smaku)
2 zabki czosnku, zmiazdzone
1 lyzka prawdziwego imbiru, drobno posiekanego

1 kg lososia pokrojone w 3 cm kawalki
patyczki do szaszlykow

SOS:

2 lyzki ryzowego octu
1/2 lyzeczki kuminu
1/2 lyzeczki soli morskiej
1 mango, obranew kawalki pokrojone
1/3 szklanki soku pomaranczowego
1 ostra papryczke
2 lyzki cilantro


2 czerwone papryki, w duze kawalki pokrojone
4 zielone cebulki, pokrojone w 2-3 centymetry
sol
olej

marynata: polaczyc wszystkie skladniki. Wszystko dobrze wymiszac i pozostawic kawalki lososia w niej przez 1-2 godziny.

Szaszlyki: Nabijamy kawalki lososia na zmiane z papryka i zielona cebulka. Przed samym grilowaniem, szaszlyki lekko smarujemy olejem, posypujemy sola i grilujemy okolo 4 minuty na kazdej stronie.

Sos: wszystkie skladniki mieszamy i wrzucamy do blendera lub innego narzedzia aby powstalo puree.

Serwujemy szaszlyki na podgrzewanych talerzachz ryzem. Podajemy z sosem z mango.


Smacznego !!!!!!!!11
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zapowiadaja sie fantastycznie, uwielbiam lososia z grila, ale na szaszlyki to bym chyba nie wpadla.
Troche jednak sceptycznie podchodze do mango w sosie...
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hehe, Ines, ten sosto bardziej jak chutney bo na zimno
icon_smile.gif