Kurczak w sosie cytrynowym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg Kuchni Chińskiej z Kuchennej Półeczki

Filety z kurczaka pokroić w paski
smażyć na głębokim oleju na woku / w patelni
osączyć na papierowym ręczniku
odstawić w ciepłe miejsce
Olej wylać


wymieszać
1 łyżkę mąki kukurydzianej
6 łyżek wody

do woka / patelni wlać:
sok z 1 - 2 cytryn (ilość wg uznania)
2 łyżki wina mirin lub sherry
1/2 łyżeczki cukru pudru
zagotować

Dodać mieszankę z mąki i wody, gotować na małym ogniu - 2 - 3 minuty, az sos zgęstnieje

Na patelnię / woka wrzucić mięso, porządnie "obtoczyć" w sosie
Przed podaniem posypać szczypiorkiem
dcFiCKDIUdHakvINWX.jpg